Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΑΤΖΙΝ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ (طاجين الدجاج والبطاطا والجلبانه)












...ή όπως λέγεται στα αραβικά: Tajine ad-dajaj w al-batata w al-jelbana...! Εδώ έχουμε μία παραδοσιακή συνταγή με κοτόπουλο στο τατζίν από το Μαρόκο που ανακαλύψαμε σε site με μαροκινές συνταγές. Κανονικά ψήνεται στον ειδικό φούρνο τατζίν. Φυσικά εδώ πού να βρούμε τατζίν; Οπότε προσαρμοστήκαμε και το φτιάξαμε σε γάστρα που κάνει περίπου την ίδια δουλειά. Απαραίτητο υλικό είναι το σαφράν που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση σε αυτό το φαγητό.

Υλικά:
  • 1 kg. κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς την πέτσα
  • 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 4 σκ. σκόρδο χοντροκομμένες
  • 4 κ.σ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 6 πατάτες σε κομμάτια
  • 2 φλ. αρακά
  • 2 ντομάτες κομμένες καρέ
  • 1 ντομάτα σε ροδέλες
  • 4 κ.σ. πράσινες ελιές
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • Λίγες ίνες σαφράν
  • Κουρκουμάς
  • Τζίντζερ σκόνη
  • Θυμάρι
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σωτάρω σε κατσαρόλα κατά σειρα το κρέας, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τις πατάτες και τις ντομάτες. Προσθέτω το λεμόνι, τον κόλιαντρο και τα μπαχαρικά. Τα αφήνω να πάρουν βράση για 3'. Τα τοποθετώ σε γάστρα. Ψήνω στους 180°C για 2 ώρες και 15'. Προσθέτω τον αρακά, τις ελιές και τις ροδέλες ντομάτας επάνω (αν θέλω βάζω κι άλλο κόλιαντρο) και ψήνω για άλλα 30'. Πριν σερβίρω ρίχνω θυμάρι και επιπλέον πιπέρι.
  • Το ιδανικό είναι να έχουμε γάστρα και κατάλληλο μάτι κουζίνας για γάστρες, ώστε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα σκεύος. Αφού τελειώσουμε το σωτάρισμα απλά μεταφέρουμε τη γάστρα στο φούρνο. Εμάς μας λείπει το κατάλληλο μάτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου