Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΡΕΒΙΘΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ














Το φρικασέ είναι ένα φαγητό που το έχουμε ταυτίσει με το αρνί, το χοιρινό και πιο σπάνια με τα μανιτάρια, ως εναλλακτική χορτοφαγική επιλογή. Πεντανόστιμο φρικασέ όμως γίνονται και τα ρεβίθια! Έτσι, λοιπόν, σήμερα η συνταγή μου, είναι για όσους αρέσκονται στην παραδοσιακή χωριάτικη μαγειρική με τα απλά υλικά, αλλά και για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν ένα υγιεινό χορτοφαγικό πιάτο!

Υλικά:
  • 150 gr. ρεβίθια μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 750 gr. διάφορα χόρτα & μυρωδιές της επιλογής μου χοντροκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 αβγό
  • Χυμός 1 λεμονιού (ή όσο θέλω)
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Βράζω τα ρεβίθια για 40' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνω.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει. Προσθέτω όλα τα λαχανικά και ανακατεύω καλά μέχρι να μαραθούν. Σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2', μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τα ρεβίθια και νερό μέχρι να τα σκεπάζει καλά. Αλατοπιπερώνω και βράζω για 30'-35' μέχρι να γίνουν τα χορταρικά. Δε μας ενδιαφέρει να κρατάνε πολύ σε αυτό το φαγητό.
  3. Φτιάχνω αβγολέμονο. Χτυπώ τα ασπράδια των αβγών μέχρι να φουσκώσουν, προσθέτω τους κρόκους, συνεχίζω το χτύπημα και μόλις ενσωματωθούν, προσθέτω το λεμόνι. Προσθέτω έπειτα λίγο λίγο το ζουμί απ' το φαγητό, ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθεί το αβγό. Προσθέτω το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακινώ να πάει παντού και αφήνω το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Σερβίρω ζεστό, αλλά όχι καυτό.
  • Στο φαγητό αυτό χρησιμοποιώ ό,τι χόρτα εποχής προτιμώ. Αν χρησιμοποιήσω μυρωδικά όπως ο άνηθος ή ο κόλιαντρος, καλύτερα να τα προσθέσω στο τέλος του μαγειρέματος για εντονότερο άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου