Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ













Τα σουτζουκάκια προσωπικά τα θεωρώ ένα από τα αγαπημένα μου comfort food (όσο κι αν δε μου αρέσει ο όρος, για κάποιο λόγο)! Δε γίνεται να αντισταθώ όταν υπάρχουν στο τραπέζι! Φυσικά, για τη συγκεκριμένη συνταγή δεν υπάρχουν και πολλά να πεις, αφού τα μαγειρεύω με τον παραδοσιακό σμυρνέικο τρόπο! Μάλιστα, ο κιμάς είναι 100% αρνίσιος, αφού αυτός είναι που κάνει τη διαφορά... αλλιώς θα τρώγαμε κεφτεδάκια αρωματισμένα με κύμινο! Πάντως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάμικτο κιμά με μοσχάρι και αρνί ή και μόνο μοσχάρι. Είναι θέμα γούστου! Ένα είναι σίγουρο! Στο τέλος θα γλείφετε και το πιάτο!!

Υλικά:
Για τον κιμά:
  • 500 gr. αρνίσιος κιμάς
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά(ή όσο χρειαστεί)
  • 1 αβγό
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Λίγο κόκκινο κρασί
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ζυμώνω όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα πλάθω (σαν μακρόστενα κεφτεδάκια). Τα αφήνω να σταθούν στο ψυγείο για 2 ώρες. Τα σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο απ' όλες τις μεριές και τα αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. (Προσοχή! Αν το λάδι έχει ταλαιπωρηθεί από τα σουτζουκάκια χρησιμοποιώ καθαρό ή σουρώνω τα υπολείμματα και χρησιμοποιώ το ίδιο. Μην αφήσετε πάντως τα καμένα υπολείμματα κρέατος μέσα!) Τα σοτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει και σβήνω με το κρασί. Προσθέτω τη ντομάτα, το κύμινο, αλατοπιπερώνω, προσθέτω και μια πρέζα ζάχαρη και αφήνω τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10'. Προσθέτω και τα σουτζουκάκια. Βράζω μέχρι να γίνουν (περίπου 15' - ανάλογα με το μέγεθος). Σερβίρω με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές. Με μακαρόνια τα δοκιμάσατε;
  • Μπορώ να προσθέσω στη σάλτσα δυόσμο και ξύλο κανέλας για περισσότερο άρωμα.
  • Το βασικό συστατικό για τα σουτζουκάκια είναι το κύμινο. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μπόλικο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου