Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί οσπρίων με λαχανικά. Αποτελούν μάλιστα τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας που παλαιότερα (πριν ο κόσμος στραφεί στο κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές) ήταν η βάση για τη διατροφή των ελληνικών οικογενειών. Παρουσιάζουμε, λοιπόν, μία απλή εκδοχή με γίγαντες, λάπαθα και σταμναγκάθι. Εσείς πειραματιστείτε και με διαφορετικά είδη χορταρικών! 

Υλικά:
  • 250 gr. γίγαντες βρασμένοι
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 300 gr. σταμναγκάθι
  • 300 gr. λάπαθα
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • Άνηθος ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμός λεμονιού (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
Σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο λάδι το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το πράσο. Προσθέτω τα χόρτα. Όταν μαραθούν σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου μετά από 2'), προσθέτω τον πελτέ και λίγο νερό ίσα που να καλύπτει τα χόρτα. Προσθέτω και τους γίγαντες, ανακατεύω και βράζω μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα (περίπου 20'). Στο τέλος προσθέτω τον άνηθο και σερβίρω με χυμό λεμονιού στο πιάτο κατά το γούστο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου