Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΙΤΑ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ












Πίτα Καισαρείας ή αλλιώς παστουρμαδόπιτα! Μία κλασική μικρασιάτικη συνταγή που επιβάλλεται να συμπεριληφθεί στο blog μας! Όντως έχει έντονη γεύση και δεν προσφέρεται για καθημερινή κατανάλωση, αλλά αξίζει μια στο τόσο να κάνουμε και καμιά παρασπονδία. Άλλωστε αυτήν την αξία έχει και το φαγητό! Σωστά;

Υλικά:
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 20 φέτες παστουρμά χωρίς το τσιμένι
  • 300 gr. γραβιέρα τριμμένη
  • 100 gr. μετσοβόνε τριμμένο
  • 1 ντομάτα σε ροδέλες χωρίς σπόρους
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • Μαυροκούκι & σουσάμι

Εκτέλεση:
Απλώνω σε λαδόκολλα ένα φύλλο σφολιάτας. Βάζω επάνω σε στρώσεις κατά σειρά τη μισή γραβιέρα, το μετσοβόνε, τον παστουρμά, τις ντομάτες και ξανά γραβιέρα. Τοποθετώ επάνω ένα δεύτερο φύλλο και κλείνω τις άκρες. Αλείφω εξωτερικά με αβγό και πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροκούκι. Χαράζω διαγώνια σε διάφορα σημεία την πίτα και ψήνω στο φούρνο στους 180°C για 45'-50' περίπου.
  • Την ποσότητα του τυριού μπορείτε να την αυξομειώσετε όπως θέλετε.
  • Η ντομάτα πρέπει να καλύψει όλον τον παστουρμά. Αν δε φτάνει μία κόψτε και δεύτερη.
  • Το τσιμένι είναι το εξωτερικό περίβλημα από μπαχαρικά που έχει ο παστουρμάς. Καλό είναι να το αφαιρέσουμε για πιο ελαφριά γεύση. Αν παρόλα αυτά δε σας πειράζει μπορείτε να το αφήσετε ως έχει! Θα γίνει η πίτα σας πιο πικάντικη.

1 σχόλιο:

  1. Είναι ασφαλές να προσθέσετε κύμινο, όπως επίσης και ρίγανη πάνω στην ντομάτα..Χωρίς το τσιμένι φυσικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή