Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ











 

Τις φακές στην Ελλάδα όλοι έχουμε συνηθίσει να τις τρώμε συνήθως σε σούπα ή ίσως σε συνδυασμό με κρέας ή αλλαντικά στην κατσαρόλα. Στην Ινδία αντίθετα, που τα όσπρια είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της διατροφής, οι φακές μαγειρεύονται με αναρίθμητες παραλλαγές σε χορτοφαγικές συνταγές (καθώς πολλοί Ινδοί είναι χορτοφάγοι) εξαιρετικής νοστιμιάς και πρωτοτυπίας. Σήμερα εγώ μαγειρεύω μία συνταγή που μου την παραχώρησε μια θεία μου, κάτοικος Η.Π.Α., εμπνευσμένη από τον τρόπο που μαγειρεύουν οι Ινδοί τις φακές, αλλά με υλικά και μπαχαρικά τα οποία υπάρχουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε «ελληνικό curry»! Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις φακές κάπως διαφορετικά, φτιάξτε τη συνταγή μου και θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:
  • 250 gr. φακές ψιλές
  • 5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 5 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • 2 πιπεριές χοντροκομμένες
  • 1 ντομάτα σε κύβους
  • 1 γλυκοπατάτα σε κύβους
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μισοβράζω τις φακές για περίπου 15' (αν θέλω χύνω το πρώτο νερό) και φυλάω το νερό τους.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τις πιπεριές και τα καρότα. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μπαχαρικά εκτός από το δεντρολίβανο. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και προσθέτω τη ντομάτα και το δεντρολίβανο. Σοτάρω μέχρι η ντομάτα να πιει τα πολλά υγρά της και προσθέτω τις φακές (με το νερό τους) και τις γλυκοπατάτες. Αν χρειάζεται προσθέτω επιπλέον νερό. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 20' ακόμα ή μέχρι να χυλώσει το φαγητό όσο θέλω και να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά. Αλατίζω προς το τέλος. Σερβίρω με ρύζι ή πίτες για σουβλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου