Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα ντιπ το οποίο έχει συχνή παρουσία στο τραπέζι μας. Την κλασική συνταγή όλοι λίγο-πολύ τη γνωρίζουν. Αν μάλιστα υπάρχει και δυνατότητα να καβουρδιστεί η μελιτζάνα σε φλόγα, αποκτά καπνιστή γεύση που την απογειώνει! Σε κάθε περίπτωση, εγώ σας έχω έξι διαφορετικές εκδοχές για μελιτζανοσαλάτα και εσείς διαλέξτε αυτή που σας αρέσει! Και να θυμάστε ότι η αναλογία των υλικών είναι πολλές φορές θέμα γούστου, επομένως μη διστάσετε να πειραματιστείτε για να πετύχετε τη γεύση που σας ταιριάζει! 

1) ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΞΙΔΑΤΗ













Υλικά:
  • Μελιτζάνα φλάσκα
  • Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο τριμμένο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Ξίδι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Ψήνω τη μελιτζάνα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει και την ξεφλουδίζω. Την πολτοποιώ με ένα πιρούνι και την αναμιγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Οι αναλογίες των υλικών είναι καθαρά θέμα γούστου.

2) ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΠΕΡΟΣΑΛΑΤΑ














Υλικά:
  • Μελιτζάνες φλάσκες (σε ίση ποσότητα με τις πιπεριές)
  • Πιπεριές Φλωρίνης (σε ίση ποσότητα με τις μελιτζάνες)
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Μπαχάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμός λεμονιού
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Ψήνω τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και τις ξεφλουδίζω. Τις πολτοποιώ με ένα πιρούνι και τις αναμιγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Οι αναλογίες των υλικών είναι καθαρά θέμα γούστου.

3) ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ















Υλικά:
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1,5 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.γ. πετιμέζι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1,5 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κσ. κουκουνάρι ψημένο
  • Μπαχάρι
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Ψήνω τη μελιτζάνα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει και την ξεφλουδίζω. Την πολτοποιώ με ένα πιρούνι και την αναμιγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

4) ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΓΙΑ














Υλικά:
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα 
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1,5 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ψήνω τη μελιτζάνα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει και την ξεφλουδίζω. Την πολτοποιώ με ένα πιρούνι και την αναμιγνύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
 
5) BABA GANOUSH

(βλ. αντίστοιχη ανάρτηση εδώ)

6) ZAALOUK

(βλ. αντίστοιχη ανάρτηση εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου