Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ ΜΕ ΣΟΥΠΙΕΣ













Το σπετζοφάι το γνωρίζουμε όλοι. Είναι ένας αγαπημένος ουζομεζές, αρκετά πικάντικος που παίρνει το όνομά του (κατά τη δημοφιλέστερη εκδοχή) από τις πιπεριές που τις αποκαλούν και σπέτζες σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα όμως εμείς το μαγειρέψαμε σε μία πρωτότυπη και υγιεινή παραλλαγή όπου οι σουπιές παίρνουν τη θέση του λουκάνικου και οι γλυκές τσακώνικες μελιτζάνες συμπληρώνουν τη γεύση της πιπεριάς! Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά:
  • 800 gr. σουπιές σε μέτρια κομμάτια
  • 6 πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια
  • 1-2 καυτερές πιπεριές τσίλι (ή όσες θέλω)
  • 3 τσακώνικες μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια
  • 4-5 σκ. σκόρδο
  • 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 χούφτα μαϊντανός
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Πάπρικα
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τις πιπεριές και τις μελιτζάνες για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτω το σκόρδο, τις σουπιές και τα μπαχαρικά στις αναλογίες που προτιμώ και σοτάρω για 2' ακόμα. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου σε 2'), προσθέτω τη ντομάτα με το μαϊντανό. Βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 25' ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές και να δέσει η σάλτσα.

2 σχόλια:

  1. Ωραία ιδέα!!!μπορείς να το φας και σε περίοδο νηστείας!σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά! Και είναι και πολύ νόστιμος μεζές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή