Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TANDOORI (चिकन तंदूरी)
















...δηλαδή κοτόπουλο ψημένο στον ειδικό φούρνο tandoor. Διάσημο πιάτο από το Πουντζάμπ της Ινδίας και αγαπημένο στα ινδικά εστιατόρια ανά τον κόσμο. Συνήθως έχει κόκκινο χρώμα, αλλά αυτό οφείλεται είτε σε χρήση κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής είτε κόκκινου τσίλι από το Κασμίρ που βάφει έντονα κόκκινο. Εμείς δεν είχαμε τσίλι απ' το Κασμίρ και, όπως είναι πάγια θέση μας, δε χρησιμοποιούμε χημικά. Επομένως υπερίχυσε το κίτρινο της μουστάρδας. Ούτε φούρνο tandoor έχουμε, αλλά και ο κανονικός φούρνος κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά!

Υλικά:
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς πέτσα και χαραγμένο βαθιά σε πολλά σημεία
  • Βούτυρο
Για την 1η μαρινάδα:
  • 2 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη 2η μαρινάδα:
  • 1,5 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα/μίγμα μπαχαρικών για tandoori
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Φτιάχνω μια πάστα από το τζίντζερ και το σκόρδο αφού τα λιώσω με λίγο λάδι. (Εναλλακτικά απλώς τα χρησιμοποιώ τριμμένα). Αναμιγνύω τα υλικά της 1ης μαρινάδας και την αλείφω σε όλα τα σημεία του κοτόπουλου να πάει παντού. Το αφήνω να σταθεί για 1 ώρα. Κατόπιν κάνω το ίδιο με τη 2η μαρινάδα και το αφήνω για άλλη 1 ώρα (μπορεί και να το αφήσω αποβραδίς αν θέλω). Το ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 30' περίπου (εξαρτάται και απ' το μέγεθος των κομματιών - πρέπει να μην είναι καθόλου ροζ στο εσωτερικό τους). Ενδιάμεσα το αλείφω με λίγο βούτυρο. Εμείς το συνοδεύσαμε με ρύζι αρωματισμένο με κάρι και λίγο σαφράν.
  • Το βούτυρο μπορείτε να το παραλείψετε για λιγότερες θερμίδες. Μπορείτε αντ' αυτού να περιχύσετε το κοτόπουλο με το ζουμί από το ταψί στο οποίο θα το ψήσετε.
  • Τα ινδικά μπαχαρικά θα τα βρείτε σε μπαχαράδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου