Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TANDOORI (चिकन तंदूरी)














...δηλαδή κοτόπουλο ψημένο στον ειδικό φούρνο tandoor. Διάσημο πιάτο από το Πουντζάμπ της Ινδίας και αγαπημένο στα ινδικά εστιατόρια ανά τον κόσμο. Συνήθως έχει κόκκινο χρώμα, αλλά αυτό οφείλεται είτε σε χρήση κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής είτε κόκκινου τσίλι από το Κασμίρ που βάφει έντονα κόκκινο. Εγώ δεν είχα τσίλι απ' το Κασμίρ και, όπως είναι πάγια θέση μου, δε χρησιμοποιώ χημικά. Επομένως υπερίχυσε το κίτρινο της μουστάρδας. Ούτε φούρνο tandoor έχω, αλλά και ο κανονικός φούρνος κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά! Συμπέρασμα; Ένα βαθιά νόστιμο φαγητό, καυτερό, όπως απαιτεί η Ινδική κουζίνα, το οποίο σίγουρα θα τοι απολαύσετε!

Υλικά:
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς πέτσα και χαραγμένο βαθιά σε πολλά σημεία
  • Βούτυρο
Για την 1η μαρινάδα:
  • 2 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν (ή όσο θέλετε)
  • Ελαιόλαδο
Για τη 2η μαρινάδα:
  • 1,5 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  • Φτιάχνω μια πάστα από το τζίντζερ και το σκόρδο αφού τα λιώσω με λίγο λάδι. (Εναλλακτικά απλώς τα χρησιμοποιώ τριμμένα). Αναμιγνύω τα υλικά της 1ης μαρινάδας και την αλείφω σε όλα τα σημεία του κοτόπουλου να πάει παντού. Το αφήνω να σταθεί για 30' ώρα.
  • Κατόπιν κάνω το ίδιο με τη 2η μαρινάδα και το αφήνω για άλλη 1 ώρα τουλάχιστον (μπορεί και να το αφήσω αποβραδίς αν θέλω). Το ψήνω στο φούρνο στους 180°C σε σχάρα για 30'-35' περίπου (εξαρτάται και απ' το μέγεθος των κομματιών - πρέπει να μην είναι καθόλου ροζ στο εσωτερικό τους). Ενδιάμεσα το αλείφω με λίγο βούτυρο. Σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι basmati ή/και πίτες naan ή πίτες για σουβλάκια.
(*) Το βούτυρο μπορείτε να το παραλείψετε για λιγότερες θερμίδες. Μπορείτε αντ' αυτού να περιχύσετε το κοτόπουλο με το ζουμί από το ταψί στο οποίο θα το ψήσετε.
(**) Το γκαράμ μασάλα είναι ινδικό μείγμα μπαχαρικών που θα τα βρείτε σε καταστήματα πώλησης μπαχαρικών. Για τη συγκεκριμένη συνταγή είναι απαραίτητο, αν και μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο άλλο μείγμα μπαχαρικών θέλετε, αρκεί να μην είναι πολύ καυτερό, γιατί η συνταγή απαιτεί και πιπέρι καγιέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου