Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙA CURRY (राजमा करी)













Το rajma κάρι, ένα αυθεντικό πιάτο από το Πακιστάν είναι η τελευταία μας ανακάλυψη στην αναζήτηση καινούριων και εξωτικών τρόπων να μαγειρέψουμε όσπρια. Καυτερό, με έντονη γεύση ντομάτας και προπαντώς πολύ θρεπτικό! Συνοδεύεται με ινδικό ψωμί naan (αλλά εμείς το φάγαμε με κανονικό ψωμί ολικής άλεσης...).

Υλικά:
  • 500 γρ. φασόλια κόκκινα μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 γαρίφαλα
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 5 καρδάμωμα
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 4 κ.σ. σκόρδο τριμμένο
  • 4 ντομάτες σε καρέ
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Φρέσκος κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βράζω τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα) και φυλάω το νερό τους. Σοτάρω σε κατσαρόλα με λίγο λάδι το κρεμμύδι με τη δάφνη και όλα τα μπαχαρικά εκτός από το πιπέρι καγιέν, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτω το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρω για λίγο μέχρι να αρωματίσουν. Προσθέτω τη ντομάτα και  το πιπέρι καγιέν και αφήνω τη ντομάτα να πιει τα υγρά της. Προσθέτω τα φασόλια και το νερό και βράζω για 25'. Στο τέλος θα πρέπει να έχω μια δεμένη σάλτσα. Αν είναι πιο αραιή απ' όσο τη θέλω βράζω μέχρι να έρθει το μείγμα στην πυκνότητα που προτιμώ. Σερβίρω με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο.
  • Αν δε βρείτε κόκκινα φασόλια χρησιμοποιήστε φασόλια χάντρες. Αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα παραλείψτε το μούλιασμα.
  • Για πιο απαλό ζωμό πολτοποιήστε τη ντομάτα μαζί με το ζωμό από τα φασόλια πριν τα βράσετε όλα μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση βολεύει να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη και όχι ολόκληρα. Επίσης αφαιρέστε στο σημείο αυτό τα φύλλα δάφνης.
  • Αν ο ζωμός από τα φασόλια σας πέφτει δυσκολοχώνευτος μην τον χρησιμοποιήσετε. Προσθέστε νερό καθαρό, αν και έτσι θα χάσετε πολλά θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου