Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ













Η σημερινή μας ανάρτηση είναι γνωστή σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Πρόκειται για τη δική μας σπιτική συνταγή για χταποδομακαρονάδα! Μία εξαιρετικά νόστιμη εκδοχή με ολόκληρους σπόρους πολύχρωμου πιπεριού και μαραθόσπορου. Αυτή η επιλογή δεν έχει γίνει τυχαία, καθώς μας αρέσει η αίσθηση της γεύσης του πιπεριού και η "ουζάτη" επίγευση του ολόκληρου μαραθόσπορου καθώς "σκάνε" στο στόμα! Αν εσείς φυσικά δεν προτιμάτε κάτι τέτοιο, διαβάστε τη συνταγή μας μέχρι το τέλος. Θα δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να πετύχετε το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα με άλλους τρόπους! Καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 500 gr. κοχυλάκια (ή άλλο κοφτό μακαρονάκι)
  • 1 χταπόδι (~ 1-1,5 kg.)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορος
  • 300 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλ. κρασί κόκκινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
  1. Τοποθετώ το χταπόδι στην κατσαρόλα χωρίς νερό και το βράζω σε σιγανή φωτιά για περίπου 40'. Αυτό θα βγάλει τα δικά του υγρά και θα μαγειρευτεί σε αυτά. Μόλις μαλακώσει, το κόβω σε κομμάτια και φυλάω 1 φλ. από το ζουμί που θα έχει περισσέψει στην κατσαρόλα.
  2. Προσθέτω ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και το μαραθόσπορο μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Προσθέτω το χταπόδι. Ανακατεύω να σοταριστεί και αυτό για λίγο και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2' και προσθέτω τη ντομάτα και τα φύλλα δάφνης καθώς και το ζουμί του χταποδιού που έχω φυλάξει. Προσθέτω και λίγο νερό και βράζω τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 20'.
  3. Αφαιρώ τα φύλλα δάφνης και προσθέτω στη σάλτσα που έχει απομείνει περίπου 1,5 lt. ζεστό νερό και μόλις κοχλάξει, αλατίζω (με προσοχή, γιατί η σάλτσα του χταποδιού θα είναι ήδη αλμυρή από μόνη της) και προσθέτω τα ζυμαρικά. Τα βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν (επειδή δε βράζουν σε άφθονο νερό όπως συνήθως, ίσως χρειαστούν λίγα λεπτά παραπάνω βράσιμο από το κανονικό - σε κάθε περίπτωση δοκιμάζω). Αν μου πέσει παραπάνω νερό δεν πειράζει. Στο τέλος πρέπει το φαγητό να έχει λίγο ζουμί παραπάνω και να μην είναι τελείως στεγνό, καθώς ούτως ή άλλως τα μακαρόνια το απορροφούν όσο κρυώνουν. Στα τελευταία 2' του μαγειρέματος προσθέτω τον άνηθο και τον κόλιαντρο και ανακατεύω καλά.
  4. Σερβίρω το φαγητό ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό (και προαιρετικά πιπέρι καγιέν για όσους το προτιμούν πικάντικο). 
  • Αντί για ολόκληρους κόκκους πιπεριού και μαραθόσπορο, μπορείτε να προσθέσετε το πιπέρι φρεσκοτριμμένο και το μαραθόσπορο κοπανισμένο ή να τον αντικαταστήσετε με λίγο φινόκιο στο σοτάρισμα ή ακόμα και να σβήσετε το χταπόδι με λίγο ούζο (και αν θέλετε να προσθέσετε και λίγο γλυκάνισο).
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι στα τελευταία 2' του μαγειρέματος των ζυμαρικών για περισσότερο άρωμα.
  • Η επιλογή των ζυμαρικών είναι θέμα γούστου. Εμείς πάντως προτείνουμε τα κοχυλάκια ή τα κοφτά γιατί το σχήμα τους εγκλωβίζει τη νόστιμη σάλτσα μέσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου