Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ HUMMAN













Είναι πολλές φορές που μας αποκαλούν υπερβολικούς... Γιατί να κάτσουμε να φτιάξουμε συνταγή της οποίας το πρωτότυπο όνομα (Bangdyache humman) καλά καλά δε μπορούμε να προφέρουμε; Που συν τοις άλλοις περιλαμβάνει εξωτικά υλικά αδύνατον να τα βρούμε στην Ελλάδα; Κι όμως, άξιζε τον κόπο! Μετά από πολλή έρευνα βρήκαμε τρόπο και να αντικαταστήσουμε τα υλικά που δε βρήκαμε με παρεμφερή, αλλά και να απλοποιήσουμε τη διαδικασία παρασκευής για να την κάνουμε προσιτή σε όλους, χωρίς να αλλοιώνουμε στο ελάχιστο την αυθεντικότητα της συνταγής! Στο δεύτερο μέρος του ινδικού αφιερώματος μας, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε με υπερηφάνεια το ψάρι με πάστα καρύδας! Μια συνταγή από την ινδική επαρχία της Γκόα στα δυτικά της χώρας. Η Γκόα φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία συνταγών με ψάρια, τα οποία μαγειρεύονται με περίπλοκους τρόπους. Κύρια συστατικά της κουζίνας της είναι η καρύδα και το λάδι καρύδας. Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει το σκουμπρί με την καρύδα! Εμείς όμως χρησιμοποιήσαμε μαγιάτικο. Ήταν απλά συγκλονιστική! 

Υλικά:
  • 750 γρ. μαγιάτικο σε κομμάτια
  • 1 κ.γ. κόκκοι πιπεριού Σετσουάν
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι κομμένη στη μέση
  • 2 1/4 κ.σ. πάστα tamarind
Για τη μαρινάδα:
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι
Για την πάστα καρύδας:
  • 2 φλ. καρύδα τριμμένη
  • 3 ξερές πιπεριές τσίλι
  • 3/4 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1,5 κ.σ. πάστα tamarind

Εκτέλεση:
  1. Πολτοποιώ στο multi όλα τα υλικά της πάστας καρύδας με λίγο νερό.
  2. Μαρινάρω το ψάρι με αλάτι και τον κουρκουμά για 15'.
  3. Σε κατσαρόλα βάζω 1 φλ. νερό, το πιπέρι Σετσουάν, την πάστα καρύδας και τις πράσινες πιπεριές. Αλατίζω και βράζω μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτω το ψάρι. Προσθέτω και το υπόλοιπο tamarind και βράζω για 5'-6' (αναλόγως και τα κομμάτια και το είδος του ψαριού). Σερβίρω με ρύζι ατμού ή ινδικό ψωμί naan (ή ακόμα και πίτες για σουβλάκι).
  • Η συνταγή αφορά φιλέτο από μεγάλο σκουμπρί. Οποιοδήποτε φιλέτο λευκού ψαριού όμως κάνει.
  • Τα εξωτικά υλικά τα βρίσκετε σε μπαχαράδικα, καταστήματα ασιατικών προϊόντων και μεγάλα supermarket.
  • Αν αντέχετε, αυξήστε τις πράσινες καυτερές πιπεριές που θα χρησιμοποιήσετε.

2 σχόλια: