Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ













Σήμερα φτιάχνω ένα φαγητό με προέλευση ανατολίτικη που έχει εξελιχθεί τελευταία σε αγαπημένο φαγητό όλων των μερακλήδων κρεατοφάγων και δημοφιλές delivery! Μπορείτε όμως να το φτιάξετε και στο σπίτι στο πι και φι! Παραδοσιακά φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά ή με μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου, και μπαχαρικά. Εγώ προτείνω μία εκδοχή σχετικά απλή και βασική και εσείς χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε τις δικές σας γευστικές παραλλαγές. Καλή όρεξη!

Υλικά:
Για τα κεμπάπ:
  • 500 gr. κιμάς αρνίσιος (ή μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου)
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 φλ. βρόμη αλεσμένη στο multi μέχρι να γίνει σκόνη (ή φρυγανιά τριμμένη)
  • 2 κ.σ. κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός και 1 κ.γ. κόλιαντρος σε σκόνη)
  • 1 κ.σ. πελτές
  • 1/3 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1,5 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 αβγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 500 gr. ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1/2 χούφτα βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. θρούμπι (ή θυμάρι)
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Σουμάκι (*)
  • Πίτες για σουβλάκι

Εκτέλεση:
  1. Κεμπάπ: Ζυμώνω όλα μαζί τα υλικά για τα κεμπάπ. Πλάθω μακρόστενα μπιφτέκια στο πάχος περίπου δύο δαχτύλων. Τα αφήνω να «σταθούν» περίπου 30' και κατόπιν τα ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 12' περίπου.
  2. Σάλτσα: Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει και προσθέτω το σκόρδο. Το σοτάρω και αυτό για λίγο μέχρι να αρωματίσει. Προσθέτω τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βασιλικό, αλατίζω και βράζω για 25'. Τέλος, προσθέτω το βασιλικό και ανακατεύω.
  3. Ζεσταίνω τις πίτες και τις κόβω σε μικρότερα κομμάτια. Τις τοποθετώ στο πιάτο, πασπαλίζω με ρίγανη και πάπρικα, τοποθετώ επάνω τα κεμπάπ, περιχύνω με τη σάλτσα και μετά με γιαούρτι. Στο τέλος βάζω καπνιστή πάπρικα ή σουμάκι.
  • (*) Το σουμάκι είναι ανατολίτικο μπαχαρικό που θα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης μπαχαρικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου