Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΛΑΜΙΔΑ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ













Όποτε βρίσκουμε φρέσκο ψάρι στην αγορά, πάντα προσπαθούμε να αποκομίσουμε τα μέγιστα από τον τρόπο με τον οποίο θα το μαγειρέψουμε. Φυσικά οι περισσότεροι ταυτίζουν την παλαμίδα με την παστή λακέρδα που τρώμε σαν ουζομεζέ, αλλά μία μεγάλη ολόφρεσκη παλαμίδα μπορεί να μαγειρευτεί και πλακί με τον τρόπο που παρουσιάζουμε σήμερα και να αποτελέσει ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα! (Για ένα πλακί διαφορετικού στυλ ανατρέξτε στην αντίστοιχη συνταγή μας για γαύρο.)

Υλικά:
  • 1 παλαμίδα ολόκληρη (~1,5 kg.)
  • 1/2 kg. πατάτες σε μεγάλους κύβους
  • 1/2 kg. γλυκοπατάτες σε μεγάλους κύβους
  • 750 gr. κρεμμύδια ξερά σε σκελίδες
  • 8 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 πιπεριές κέρατα χοντροκομμένες
  • 5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Αναμειγνύω όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 50'. Έπειτα αφαιρώ το ψάρι το οποίο πρέπει να έχει ψηθεί (αν δεν έχει, το αφήνω λίγα λεπτά παραπάνω-για μικρότερο ψάρι χρειάζεται λιγότερη ώρα ψήσιμο). Αφήνω τις πατάτες να ψηθούν μέχρι να γίνουν (θα χρειαστούν ακόμα περίπου 45'.)
  • Δε θα χρειαστεί να προσθέσω καθόλου νερό (ή ενδεχομένως πάρα πολύ λίγο). Τα κρεμμύδια είναι αρκετά και θα βγάλουν τα ίδια το απαραίτητο νερό για να μαγειρευτεί το φαγητό.
  • Αν δεν έχετε γλυκοπατάτες, χρησιμοποιήστε κανονικές. Οι γλυκοπατάτες όμως θα δώσουν γλύκα και γεύση στο φαγητό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου