Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

 











Όποτε βρίσκουμε φρέσκο ψάρι στην αγορά, πάντα προσπαθούμε να αποκομίσουμε τα μέγιστα από τον τρόπο με τον οποίο θα το μαγειρέψουμε. Αυτή τη φορά βρήκαμε έναν μεγάλο ολόφρεσκο μπακαλιάρο, ο οποίος μπορεί να μαγειρευτεί πλακί με τον τρόπο που παρουσιάζουμε σήμερα και να αποτελέσει ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα! Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα ψάρια της αρεσκείας σας, όπως λαβράκια, φαγκριά, τσιπούρες ή ό,τι άλλο παρόμοιο προτιμάτε! (Για ένα πλακί διαφορετικού στυλ ανατρέξτε στην αντίστοιχη συνταγή μας για γαύρο.)

Υλικά:
  • 1 μπακαλιάρος ολόκληρος (~1,5 kg.)
  • 1/2 kg. πατάτες σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 kg. γλυκοπατάτες σε λεπτές ροδέλες
  • 750 gr. κρεμμύδια ξερά σε σκελίδες
  • 8 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 2 πιπεριές κέρατα χοντροκομμένες
  • 5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Πάπρικα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Αναμειγνύω όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο ταψί. Ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 40'-45'. Έπειτα αφαιρώ το ψάρι το οποίο πρέπει να έχει ψηθεί (αν δεν έχει, το αφήνω λίγα λεπτά παραπάνω-για μικρότερο ψάρι χρειάζεται λιγότερη ώρα ψήσιμο). Αφήνω τις πατάτες να ψηθούν μέχρι να γίνουν (θα χρειαστούν ακόμα περίπου 20'-25') και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Το φαγητό στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του.
  • Δε θα χρειαστεί να προσθέσω καθόλου νερό (ή ενδεχομένως πάρα πολύ λίγο). Τα κρεμμύδια είναι αρκετά και θα βγάλουν τα ίδια το απαραίτητο νερό για να μαγειρευτεί το φαγητό.
  • Αν δεν έχετε γλυκοπατάτες, χρησιμοποιήστε κανονικές. Οι γλυκοπατάτες όμως θα δώσουν γλύκα και ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου