Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΑΛΕΖΕΣ










Αυτή τη φορά έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ένα παραδοσιακό γλυκό από τη Μυτιλήνη! Και ποιος καλύτερος να μας το παρουσιάσει από τη Μυτιληνιά φίλη του blog Αγγελική Κ.; Της παραδίδουμε, λοιπόν, το βήμα...

"Ο μπαλεζές είναι παραδοσιακό επιδόρπιο της Μυτιλήνης, το οποίο έχει άρωμα και δροσιά από Αιγαίο! Ένα ελαφρύ και απλό γλυκό από νισεστέ, ζάχαρη και ανθόνεροΣυνδέεται κατά την παράδοση με τις λεχώνες. Οι νοικοκυρές τον πήγαιναν κατά την τρίτη μέρα ως δώρο στο σπίτι της λεχώνας για να δουν το νεογέννητο μωρό και για προσφέρουν στη νέα μητέρα μία δυναμωτική τροφή, ώστε να έχει αρκετό γάλα για το θηλασμό, αλλά και να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά τον τοκετό (από http://lesvoskitchen.gr)"

Υλικά (για 10 άτομα):
  • 1,5 νεροπότηρο νισεστέ (άνθος αραβοσίτου/καλαμποκιού)
  • 10 νεροπότηρα νερό
  • 1,5 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ανθόνερο (ή όσο εσείς προτιμάτε)
  • Αλεσμένα αμύγδαλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα με τη φλούδα ή να βρούμε στο εμπόριο ξεφλουδισμένα.  Αν τα βρούμε έτοιμα, παραλείπουμε το πρώτο βήμα της εκτέλεσης.)

Εκτέλεση:

1. Στην  αρχή, τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και αφού έχει μαλακώσει η φλούδα τους, μπορούμε εύκολα να την αφαιρέσουμε.  Οι παλιές νοικοκυρές έβραζαν τα αμύγδαλα, ώστε να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, μαγειρεύονται τα αμύγδαλα και μαλακώνουν, οπότε στο τέλος δεν έχουμε τόσο τραγανό αποτέλεσμα.


2. Στην κατσαρόλα, βάζουμε το μισό νερό με τη ζάχαρη να βράσουν.


3. Στο άλλο μισό, διαλύουμε τον νισεστέ. Όταν βράσει το νερό με τη ζάχαρη, ρίχνουμε το μείγμα νερού-νισεστέ και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει.


4. Στο τέλος, προσθέτουμε το ανθόνερο όταν έχει αρχίζει να κοχλάζει και κάνουμε  ένα τελευταίο ανακάτεμα. 


5. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος, τοποθετούμε τον μπαλεζέ σε μία πιατέλα, η οποία έχει βάθος για να χωρέσει το μείγμα. Εναλλακτικά, το χωρίζουμε κατευθείαν σε μπολ ανάλογα με τις μερίδες. Μόλις κρυώσει, τον βάζουμε στο ψυγείο. Μένει μόνο το πασπάλισμα με αμύγδαλα, τα οποία τα έχουμε κόψει σε multi ή τα έχουμε κοπανίσει σε γουδί. Ποσότητες υλικών, ανάλογα με τα γούστα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου