Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΧΑΡΑΣ ΜΕ ΚΑΡΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥΡΕ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ













Είναι μερικές φορές που πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθεί κάποιος με την κουζίνα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγει στα delivery ή να φάει ό,τι βρει μπροστά του. Υπάρχει πάντα τρόπος μέσα σε ελάχιστα λεπτά να έχει έτοιμο ένα πεντανόστιμο και υγιεινό γεύμα (αρκεί φυσικά να έχει προμηθευτεί εκ των προτέρων την κατάλληλη πρώτη ύλη). Στην περίπτωσή τη σημερινή, οι πρώτες ύλες είναι το φιλέτο σολομού και οι κόκκινες φακές Ινδίας. Με αυτά τα δύο βασικά υλικά έφτιαξα ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας, χορταστικό, ταυτόχρονα όμως ελαφρύ, γευστικό, πρωτότυπο και πολύ γρήγορο, καθώς ο σολομός δε θέλει πάνω από 8'-10' και οι κόκκινες φακές 15' περίπου! Συμπληρώστε και την απαραίτητη σαλάτα που προτιμάτε και καλή σας όρεξη!

Υλικά:
Για το σολομό:
  • 2 φιλέτα σολομού ~250 gr. το καθένα
  • Χυμός από 1/2 λάιμ
  • 1 κ.γ. κάρι
  • 1/2 φλ. βασιλικός ψιλοκομμένος
  • Πιπέρι άσπρο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τις φακές:
  • 200 gr. κόκκινες φακές Ινδίας
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο (~3 cm.)
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 καρότο σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι (χωρίς τα σπόρια)
  • 1 κ.γ. σιναπόσπορος
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κόλιαντρος ξερός σκόνη
  • 1/2 κ.γ. καρδάμωμο σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 5 φύλλα κάρι
  • 1 μαύρο καρδάμωμο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνω τη σχάρα μου και έως ότου προθερμανθεί μαρινάρω τις φέτες σολομού με τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα ψήνω τα ψάρια για 5' περίπου από την κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος της φέτας - αν είναι πολύ λεπτή θα χρειαστεί ακόμα λιγότερο χρόνο).
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτω το βούτυρο και το αφήνω να λιώσει. Προσθέτω το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά και τα σοτάρω μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. Προσθέτω το τζίντζερ και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για ακόμα 1'-2' μέχρι να αρωματίσουν καλά. Προσθέτω το σιναπόσπορο, το κύμινο, τον κόλιαντρο, τον κουρκουμά, τα φύλλα κάρι και τα καρδάμωμα και σοτάρω μέχρι να αρωματίσουν. Προσθέτω και τις φακές, ανακατεύω καλά και προσθέτω αρκετό νερό να τις σκεπάσει. Βράζω για 15' περίπου. Αλατοπιπερώνω και τις πολτοποιώ μέχρι να πάρω ένα λείο πουρέ. Αν είναι πιο ρευστός απ' όσο τον θέλω, βράζω λίγο ακόμα να εξατμιστεί το περιττό νερό. Προσθέτω το μαϊντανό και ανακατεύω καλά.
  3. Σερβίρω ένα φιλέτο μαζί με τον πουρέ από τις φακές και συνοδεύω με μία δροσερή σαλάτα και λίγο ψωμί!
  • Ακόμα κι αν δεν έχουμε σχάρα, το φαγητό γίνεται και σε αντικολλητικό τηγάνι, αλλά σε αυτήν την περίπτωση προσθέστε το βασιλικό 2' πριν το βγάλετε από τη φωτιά, ίσα να δώσει το άρωμά του, γιατί θα αλλιώς θα καεί ακουμπώντας στο τηγάνι μέχρι να ψηθεί το ψάρι και θα πικρίσει.
  • Ο σολομός για να είναι σωστά ψημένος πρέπει στο κέντρο του να είναι ελαφρώς ροζέ. Προσοχή μην τον παραψήσετε και σφίξει!
  • Κόκκινες φακές θα βρείτε σχετικά εύκολα σε μεγάλα supermarket και delicatessen.
  • Τα μπαχαρικά θα τα βρείτε όλα σε ένα καλά ενημερωμένο κατάστημα μπαχαρικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου