Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΝΙ MALBARI (मटन मालाबारी)













Σήμερα ήταν μια ηλιόλουστη μέρα και καθότι Κυριακή, αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε ένα ξεχωριστό πιάτο από την επαρχία της Κεράλα της δυτικής Ινδίας. Σε αυτήν την περιοχή αφθονούν οι καρύδες και τα μπαχαρικά, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μαγειρική, δίνοντάς της χαρακτηριστική ταυτότητα. Η σημερινή συνταγή γίνεται με αρνί σε μία σάλτσα που περιέχει ούτε λίγο ούτε πολύ 14 διαφορετικά μπαχαρικά, καρύδα και πολλά ακόμα υλικά τα οποία δημιουργούν ένα πιάτο απλά συγκλονιστικό! Ομολογουμένως δεν είναι εύκολο στην παρασκευή και θα χρειαστεί να ξοδέψετε σχεδόν ένα δίωρο στην κουζίνα, αλλά να είστε σίγουροι πως όποιος το δοκιμάσει, θα θυμάται τη μαγειρική σας για πολύ καιρό!

Υλικά:
  • Αρνί με κόκαλο σε μεγάλα κομμάτια (~800 gr.)
  • 1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • 10 φύλλα curry
  • 2 κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 400 gr. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για την πάστα καρύδας:
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο
  • 4 ξερές κόκκινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. τσιμένι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. καρδάμωμο
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλα
  • 3/4 φλ. καρύδα τριμμένη
  • 2 κ.σ. σπόροι παπαρούνας
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την πάστα σκόρδου-τζίντζερ-τσίλι:
  • 12 σκ. σκόρδο
  • 1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ
  • 3 πράσινες πιπεριές τσίλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία σε μέτρια φωτιά καβουρδίζω την καρύδα και τους παπαρουνόσπορους μέχρι να αποκτήσει η καρύδα χρυσοκαφετί χρώμα. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά της πάστας καρύδας, καβουρδίζω για 1' λεπτό ακόμα και τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν. Τα τοποθετώ στο multi με το ελαιόλαδο και τα πολτοποιώ μέχρι να πάρω μία πάστα.
  2. Τοποθετώ στο multi το σκόρδο, το τζίντζερ και τις πιπεριές τσίλι και τα πολτοποιώ μέχρι να πάρω μία πάστα.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι μαζί με τη σκόνη μουστάρδας και τα φύλλα curry σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτω το αρνί και την πάστα σκόρδου-τζίντζερ-τσίλι και σοτάρω μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτω τις ντομάτες, τον κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και σοτάρω μέχρι να πιει τα υγρά της η ντομάτα. Προσθέτω νερό να καλύπτει το κρέας στα 2/3 και βράζω για 45' (αν κρίνω ότι χρειάζεται περισσότερο νερό προσθέτω ανάλογα). Ανάλογα φυσικά το κρέας και το μέγεθος των κομματιών, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνος. Δοκιμάζω και βράζω ανάλογα.
  4. Προσθέτω την πάστα καρύδας και τα δαφνόφυλλα και βράζω ακόμα 10'. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μία παχύρρευστη σάλτσα. Σερβίρω με ρύζι basmati και ινδικές πίτες νάαν (ή πίτες για σουβλάκι).
  • Πριν την παρασκευή του φαγητού αυτού, απαραίτητη είναι μια βόλτα σε ένα κατάστημα μπαχαρικών, για να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα.
  • Στην Ινδία δε χρησιμοποιούν ζώα μικρής ηλικίας στη μαγειρική τους. Οπότε αν θέλετε πραγματικά αυθεντικό πιάτο, προμηθευτείτε αρνί μεγάλης ηλικίας (ζυγούρι). Είναι ελαφρώς πιο σκληρό από το γάλακτος, αλλά αξίζει τον κόπο! Φυσικά η επιλογή κρέατος είναι δική σας.
  • Αν δε μπορέσετε να βρείτε φύλλα curry σε κάποιο κατάστημα με μπαχαρικά αντικαταστήστε τα με 10 φύλλα βασιλικού σε συνδυασμό με 1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού.
  • Αν θέλετε μπορείτε να μειώσετε τις καυτερές πιπεριές της συνταγής! Βάλτε όσες αντέχετε. Επίσης αντικαταστήστε το πιπέρι καγιέν με πάπρικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου