Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ













Είναι πολλές φορές που εμείς οι κάτοικοι των πόλεων, ευχόμαστε να είχαμε κάποιες από τις διαφορετικές ανέσεις που έχουν τα χωριά στην εξοχή. Όπως για παράδειγμα έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο... Θα μπορούσαμε να φτιάχναμε φαγητά σαν το σημερινό, πολύ πιο αυθεντικά και νόστιμα απ' ό,τι τα πετυχαίνουμε στην οικιακή μας κουζίνα. Η σημερινή συνταγή προέρχεται από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καλαμάτα. Είναι το κλασικό ψητό αρνί με πατάτες, στο οποίο οι Καλαματιανοί προσθέτουν και αγκινάρες, όταν είναι η εποχή τους, και το οποίο ψήνεται στον ξυλόφουρνο σιγά-σιγά, μέχρι το κρέας να μελώσει! Αν βρεθείτε στο νομό Μεσσηνίας σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα αναζητήστε το συγκεκριμένο φαγητό. Είναι μια γευστική εμπειρία! Μέχρι τότε, όμως προτείνω να το δοκιμάσετε στο σπίτι, μαγειρεύοντάς το στη γάστρα. Θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω! 

Υλικά:
  • 1,5 kg. αρνί (ή και κατσίκι αν προτιμάτε) σε μεγάλες μερίδες
  • 1 kg. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 3-4 αγκινάρες κομμένες στη μέση (ή περισσότερες αν θέλετε)
  • 6 σκ. σκόρδο χοντροκομμένο
  • Χυμός 2 λεμονιών
  • 1,5 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. θρούμπι (ή θυμάρι)
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Αναμειγνύω όλα τα υλικά σε γάστρα, προσθέτω και νερό μέχρι να μισοσκεπάζει τα υλικά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 2,5 ώρες. Τόσο απλά! Αν θέλω, ενδιάμεσα ελέγχω αν χρειάζεται να προσθέσω λίγο νερό (το πιθανότερο είναι όμως ότι δε θα χρειαστεί).

  • Ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός. Ανάλογα με το είδος του κρέατος και το μέγεθος των μερίδων μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Προσαρμόστε τον αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου