Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ













Μπορεί να αργήσαμε λίγο, αλλά τελικά το αγαπημένο σε όλους κουνέλι στιφάδο είναι εδώ! Θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες μας συνταγές, αλλά είχαμε προτιμήσει το χταπόδι... Δε χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω παρά "Καλή όρεξη!"

Υλικά:
  • 1 κουνέλι σε μερίδες (~1,5 kg.)
  • 1,5 kg. κρεμμύδια στιφάδου ολόκληρα
  • 1 κεφάλι σκόρδο σε ολόκληρες σκελίδες
  • 750 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1,5 κ.σ. πελτέ
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1/2 φλ. μηλόξιδο και ξίδι από κρασί ανάμικτα
  • 1/2 φλ. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.γ. κεδροκούκουτσα κοπανισμένα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο

Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζω αποβραδίς τα κρεμμύδια, τους κάνω μια μικρή χαρακιά και τα βάζω σε χλιαρό νερό και μαρινάρω το κουνέλι με τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω το κουνέλι. Προσθέτω τα σκόρδα, τα σωτάρω κι αυτά 1' και σβήνω με τη μαρινάδα. Μόλις ο όγκος της μειωθεί στο 1/3 περίπου προσθέτω τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, τον πελτέ και νερό μέχρι να καλύπτεται το κρέας στα 2/3 και βράζω σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα και 45'.
  • Ο λόγος που καθαρίζω τα κρεμμύδια από το προηγούμενο βράδυ και τα βάζω σε νερό είναι για να απαλλαγούν από ένα μέρος των υγρών τους, τα οποία προκαλούν πολλές φορές κοιλιακές ενοχλήσεις σε κάποιους. Έτσι γίνεται το φαγητό πιο ελαφρύ και ευκολοχώνευτο. Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε εντελώς αυτή τη διαδικασία.
  • Τα κεδροκούκουτσα τα βρίσκετε σε μεγάλα supermarket και καταστήματα μπαχαρικών. Πάντα τα κοπανάτε να σπάσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε, γιατί μόνο έτσι απελευθερώνεται το άρωμά τους. Αλλιώς θα τα σπαταλήσετε τσάμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου