Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

ΜΟΣΧΑΡΙ ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ













Το σημερινό πιάτο είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες! Ζεστό, πεντανόστιμο και απλούστατο στην παρασκευή, είναι μια συνταγή που οι γιαγιάδες μας προτιμούσαν το χειμώνα τις ελάχιστες φορές που είχαν στο τραπέζι τους μοσχάρι. Όλη του η νοστιμιά προέρχεται από την ποιότητα του κρέατος που θα χρησιμοποιήσετε (οπωσδήποτε κομμάτι με κόκαλο!) και τα 2-3 λαχανικά. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά, αλλά προτιμήσαμε να διατηρήσουμε την παραδοσιακή συνταγή με τα λίγα και ταπεινά που είχαν τα σπίτια στο χωριό! Μόνο αλατοπίπερο!

Υλικά:
  • 1,5 kg. μοσχαρίσιο κότσι σε μερίδες
  • 5 καρότα
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 2 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 250 gr. κριθαράκι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζω το κρέας με μπόλικο αλατισμένο νερό και λίγο ελαιόλαδο ξαφρίζοντας καλά το ζωμό καθώς βράζει. Μετά από 1 ώρα και 15' βράσιμο προσθέτω τα λαχανικά. Βράζω άλλα 30' περίπου. Στο τέλος αυτού του χρόνου πρέπει όλα να έχουν βράσει. Αν κάτι δεν έχει γίνει ακόμα, αφαιρώ όλα τα υπόλοιπα και το αφήνω να βράσει μέχρι να γίνει. Όταν είναι όλα έτοιμα, τα αφαιρώ από την κατσαρόλα και σουρώνω το ζωμό για να απομακρύνω τυχόν κοκαλάκια. Τον ξαναβάζω στην κατσαρόλα και προσθέτω νερό αναλόγως πόσο αραιή θέλω τη σούπα. Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτω το κριθαράκι και βράζω για 15' (ο χρόνος αφορά κριθαράκι χοντρό-συμβουλεύομαι και τις οδηγίες της συσκευασίας). Σερβίρω στα πιάτα, κριθαράκι, κρέας και κομμάτια λαχανικών. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου