Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΕ ΡΟΖ ΣΑΛΤΣΑ














Το αποψινό πιάτο είναι μία δική μας πρωτότυπη δημιουργία για την οποία είμαστε πραγματικά υπερήφανοι! Συνδυάζοντας τη φαντασία μας με διάφορα στοιχεία που "κλέψαμε" από τις κουζίνες της Ασίας, φτιάξαμε μία απολαυστική μακαρονάδα που προσφέρεται για ένα ελαφρύ και φινετσάτο δείπνο! Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι έμεινε πολύ λίγο για το δημιουργό! Όμως η μεγαλύτερη ικανοποίηση για κάποιον που μαγειρεύει είναι να βλέπει το φαγητό του να εκτιμάται από τους συνδαιτυμόνες του, οπότε χαλάλι! Καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 250 gr. πένες
  • 500 gr. γαρίδες
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1/2 πράσο σε ροδέλες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 200 gr. μανιτάρια σε φέτες
  • 1/2 φλ. ούζο
  • 250 ml. κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση light)
  • 1 κ.σ. πελτές αραιωμένος σε 1/2 φλ. νερό
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι άσπρο
  • 1/2 κ.γ. κινέζικο μίγμα 5 μπαχαρικών

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τις ρίχνω λίγο ελαιόλαδο να μην κολλήσουν και τις βάζω στην άκρη.
  2. Καθαρίζω τις γαρίδες, αλλά δεν πετάω τα κεφάλια (τα οποία κρατάω χωριστά). Τις μαρινάρω με τα μπαχαρικά της μαρινάδας για 15'. Τις σωτάρω σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο το πολύ για 2' και σβήνω με το μισό ούζο. Τις φυλάω κι αυτές στην άκρη.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω τα κεφάλια από τις γαρίδες και όλα τα λαχανικά μαζί εκτός από τα μανιτάρια και το μαϊντανό, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 7'-8'. Δυναμώνω τη φωτιά και προσθέτω τα μανιτάρια. Μόλις μαλακώσουν κι αυτά (μετά από 3'-4') σβήνω με το υπόλοιπο ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τον πελτέ και αφήνω το φαγητό να βράσει για 3'. Αφαιρώ με μια τσιμπίδα τα κεφάλια από τη σάλτσα. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση προσθέτω τις γαρίδες. Αλατίζω, ανακατεύω καλά για 1' και προσθέτω το μαϊντανό. Αμέσως ανακατεύω με τις πένες και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Το κινέζικο μίγμα 5 μπαχαρικών αποτελείται κυρίως από τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο μαζί με πιπέρι Σετσουάν, πάπρικα, μαραθόσπορο και λίγο γαρίφαλο. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στις αναλογίες που προτιμάτε ή απλώς να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστά τα μπαχαρικά. Αλλά το κυρίαρχο άρωμα οπωσδήποτε πρέπει να είναι αυτό του γλυκάνισου! Αν θέλετε χρησιμοποιήστε μόνο αστεροειδή γλυκάνισο για τη συνταγή.

2 σχόλια:

  1. To kineziko meigma mpaxarikon yparxei etoimo??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε. Δε θα ήταν απίθανο όμως να υπάρχει σε κάποιο μεγάλο κατάστημα μπαχαρικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή