Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΑΣΙΝΑ ΨΙΛΟΦΑΣΟΥΛΑ ΣΟΥΠΑ













Στοιχηματίζουμε ότι πολλοί από εσάς ούτε καν γνωρίζετε τι είναι τα συγκεκριμένα φασόλια! Ας μη γελιόμαστε, κι εμείς είχαμε πλήρη άγνοια πριν μερικούς μήνες... Πρόκειται για ένα όσπριο ξεχασμένο το οποίο το χρησιμοποιούσαν πριν αρκετές δεκαετίες, το καλλιεργούσαν, αλλά πλέον το εισάγουν από την Ασία, το πουλάνε μεν σε μεγάλα supermarket αλλά το θυμούνται λίγοι. Εμείς ως λάτρεις της παράδοσης, παρουσιάζουμε τη συνταγή της γιαγιάς με 3-4 απλά υλικά με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές. Η συνταγή αξίζει μια θέση στο blog μας, γιατί ορισμένα πράγματα πρέπει να καταγράφονται και να μένουν!

Υλικά:
  • 300 gr. πράσινα ψιλοφάσουλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Ρίγανη
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζω τα φασόλια και το κρεμμύδι σε μπόλικο νερό με λίγο ελαιόλαδο για 45' περίπου (αλατίζω στη μέση του βρασμού). Έπειτα ανακατεύω το λεμόνι με το αλεύρι και το προσθέτω στην κατσαρόλα. Προσθέτω τη ρίγανη και βράζω για 3'-5' λεπτά ακόμα. Σερβίρω με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον σε κάθε πιάτο. Ταιριάζει, όπως όλα τα όσπρια με αλίπαστα ψάρια (ρέγγα, λακέρδα κλπ.).
  • Παραδοσιακά στη συνταγή έμπαιναν 2 κλαράκια ξερής άτριφτης ρίγανης στη μέση του βρασμού και μετά τα αφαιρούσαν και τα πέταγαν. Εμείς εναλλακτικά ρίξαμε τριμμένη ρίγανη στο τέλος. Εφαρμόστε ό,τι προτιμάτε.

2 σχόλια:

  1. οι φλυδες χρειαζονται βγαλσιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΩΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΦΛΙΔΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ, ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή