Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΓΙΑΝΑΣ













Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στην κουζίνα της Ταϋλάνδης που είχαμε προγραμματίσει γι' αυτήν την εβδομάδα δυστυχώς θα αναβληθεί λόγω "ανωτέρας βίας" για κάποια από τις προσεχείς μέρες. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τη δραστηριότητά μας κανονικά παρουσιάζοντας μία παραδοσιακή συνταγή από την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Μεσσηνία. Τον αυθεντικό καγιανά με παστό χοιρινό, λουκάνικο με πορτοκάλι και σφέλα από την Καλαμάτα! Το συστήνουμε για κρασομεζέ, αλλά το τρώμε και σαν κύριο πιάτο. Προσοχή όμως γιατί έχει και θερμίδες και λιπαρά και αρκετό αλάτι! Είναι από τις αμαρτωλές απολαύσεις της ελληνικής γαστρονομίας...

Υλικά:
  • 200 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 3 αβγά χτυπημένα
  • Παστό χοιρινό σε φέτες
  • Λουκάνικο με πορτοκάλι σε ροδέλες
  • Σφέλα
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σωτάρω ελαφρά τα λουκάνικα και το παστό και ψήνω τη σφέλα σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά χωρίς να προσθέσω λάδι (τα αλλαντικά θα βγάλουν αρκετά λιπαρά - ειδικά αν το χοιρινό είναι κομμάτι με πέτσα και λίπος ή διατηρείται μέσα σε λάδι). Τα αφαιρώ. Προσθέτω τη ντομάτα, βράζω μέχρι να πιει τα υγρά της και προσθέτω όλα τα υλικά που έχω ήδη ψήσει. Προσθέτω και τα αβγά. Όταν μισοψηθούν τα αβγά τα ανακατεύω με τη ντομάτα για να δημιουργήσω μια "στραπατσάδα". Μόλις ψηθούν καλά τα αβγά σερβίρω με ζεστό ψωμί.
  • Η συνταγή που δίνουμε είναι η απλή, παραδοσιακή συνταγή που ξέρουμε από τις γιαγιάδες μας. Η αναλογία ντομάτας και αβγού είναι ενδεικτική και μπορείτε να την αυξομειώσετε. Επίσης αναλόγως τον αριθμό των ατόμων που θα φάνε χρησιμοποιείτε όσα από τα υπόλοιπα υλικά θέλετε. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μυρωδικά στη ντομάτα όπως βασιλικό, μαϊντανό, κόλιαντρο φρέσκο, δάφνη, μαντζουράνα, κανέλα ή μπαχάρι σε κόκκους, ανάλογα με τα γούστα σας. Επίσης στο τέλος του μαγειρέματος μπορείτε να προσθέσετε και φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Για κανένα λόγο όμως δεν πρέπει να προστεθεί αλάτι ή πιπέρι! Τα αλλαντικά και το τυρί περιέχουν ήδη αρκετά.
  • Τα υλικά της συνταγής είναι ίσως λίγο δύσκολο να βρεθούν έξω από τη Μεσσηνία. Όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο τυρί κατάλληλο για σαγανάκι, ό,τι είδους λουκάνικο προτιμάτε και αντικαθιστώντας το παστό χοιρινό με σύγκλινο Μάνης ή κρητικό απάκι που είναι πιο εύκολο να τα προμηθευτείτε. Μπορεί να χάσετε κάτι από την αυθεντικότητα, αλλά η νοστιμιά θα είναι εγγυημένη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου