Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

STOLLEN












Οι φετινές γιορτές ήταν για εμάς περισσότερο μια ευκαιρία για χαλαρές οικογενειακές στιγμές και αποτοξίνωση από τις σκοτούρες του 2012. Ως εκ τούτου το blog μας δεν παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα. Όμως παρόλη τη σχετική απουσία καινούριων συνταγών για αρκετές μέρες, η παραγωγή μας δε σταμάτησε λεπτό! Έτσι, σήμερα δίνουμε το βήμα στη φίλη Αγγελική Κ. που θα παρουσιάσει το γερμανικό stollen, ένα γλυκό που συνηθίζεται την περίοδο των Χριστουγέννων!

"Στη λήξη των χριστουγεννιάτικων γιορτών, σας παρουσιάζουμε ακόμα μία χαρακτηριστική συνταγή. Το γαστρονομικό ταξίδι συνεχίζεται στη Γερμανία η οποία διαθέτει μία κουζίνα πλούσια σε εδέσματα και υπέροχα γλυκά. Ένα από αυτά είναι το stollen, ένα «τσουρέκι» με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς, το οποίο συνήθως έχει ένα κομμάτι αμυγδαλόπαστας στο κέντρο. Το χριστουγεννιάτικο χαρακτηριστικό του είναι η άχνη ζάχαρη που το καλύπτει και θυμίζει τα χιονισμένα βουνά. Μετά από αρκετή αναζήτηση στο διαδίκτυο σας παρουσιάζουμε το εξαιρετικό αποτέλεσμα ενός μωσαϊκού συνταγών, τις οποίες εντοπίσαμε και επεξεργαστήκαμε κατά το γούστο μας. Ξεχάστε λοιπόν τη δίαιτα και απολαύστε το stollen!

Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό πολυτελείας για τσουρέκι
  • 2,5 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8 γρ. ή 80 γρ. νωπή μαγιά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 200 γρ. ζάχαρη (και 1 κ.σ. κοφτή )
  • 375 ml. χλιαρό προς ζεστό γάλα (και 2 κ.σ.)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (εμείς χρησιμοποιήσαμε μαργαρίνη με βούτυρο που κυκλοφορεί στο σουπερμάρκετ.)
  • Κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικά)
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κερασάκια γλασσέ κομμένα στα 6
  • 50 γρ. κομματάκια ξερού ανανά
  • 2 χούφτες κοντίτα πορτοκαλιού (περίπου η φλούδα ενός πορτοκαλιού)
  • 50 γρ. τριμμένα φυστίκια Αιγίνης ή ασπρισμένο αμύγδαλο
  • Ξύσμα λεμονιού
  • ½ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • Αμυγδαλόπαστα (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα:
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
1. Σε ένα τάπερ, τοποθετούμε τα ξερά φρούτα και ρίχνουμε κονιάκ ή ρούμι (ότι έχετε διαθέσιμο), μέχρι να σκεπαστούν. Κλείνουμε το τάπερ και τα αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο (και παραπάνω δεν πειράζει) για να ποτιστούν. Στην αρχή της προετοιμασίας, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το στάδιο, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ.
2. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε τη μαγιά και 1 κ.σ. ζάχαρη κοφτή.  Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. γάλα. Όταν είναι χλιαρό προς ζεστό, χωρίς να καίει (γιατί δεν θα αναπτυχθεί η μαγιά) το ρίχνουμε στο μείγμα και το ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά (κατά προτίμηση με σύρμα). Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία για 15 λεπτά.  Αν μάλιστα έχουμε ένα ζεστό περιβάλλον, στην περίπτωση μας τζάκι, το αφήνουμε δίπλα για να επηρεαστεί από τη θερμοκρασία.
3. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το γάλα, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, χωρίς να βράσουν. Τα αφήνουμε πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας. 
4. Στο μπωλ με τη μαγιά, ρίχνουμε το αλεύρι (αφήνοντας λίγο από τη συσκευασία για το στάδιο 5), το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος ρίχνουμε τους κρόκους και το μείγμα βουτύρου-γάλακτος, προσέχοντας να μην καίει και ανακατεύουμε στην αρχή με μία σπάτουλα.  Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη, είναι ώρα για έντονο ζύμωμα, ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά! Τέλος, την αφήνουμε να ξεκουραστεί, ρίχνοντας αλεύρι από πάνω, για να διατηρηθεί καλύτερα η θερμοκρασία, σκεπασμένη  πάλι με μία πετσέτα σε ζεστό περιβάλλον (δίπλα στο τζάκι ή στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία).



5. Σε μία καθαρή επιφάνεια, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τοποθετούμε πάνω το ζυμάρι και περιμετρικά τα ξερά φρούτα και το τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Αρχίζουμε την ενοποίηση των υλικών και όταν το πετύχουμε, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και διαμορφώνουμε σε όβαλ σχήμα με πάχος περίπου 2 εκ. σαν δύο πίτσες. Αν θέλουμε τοποθετούμε στο κέντρο την αμυγδαλόπαστα, πλασμένη σε σχήμα κυλίνδρου. Εν συνεχεία διπλώνουμε τα ζυμάρια όπως ένα καλτσόνε, διαμορφώνοντας δύο ομοιόμορφα καρβέλια. Είναι σημαντικό τα καρβέλια να είναι συνεκτικά, συμπαγή, χωρίς γωνίες, γιατί διαφορετικά  τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν θα ψηθούν γρηγορότερα και θα καούν.




6. Ήρθε η ώρα που θα βάλουμε τα καρβέλια στο φούρνο. Τα τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα, σε απόσταση μέσα σε ένα ταψί. Εμείς χρησιμοποιήσαμε φούρνο με αέρα και 2 αντιστάσεις και ψήσαμε για 45 λεπτά στους 190°C.


7. Μόλις βγάλουμε τα καρβέλια από το φούρνο,  λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και το απλώνουμε με πινέλο πάνω στα καρβέλια. Προαιρετικά ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να κολλήσει. Τέλος, κοσκινίζουμε πάνω στα καρβέλια άχνη ζάχαρη ομοιόμορφα.



  • Κοντίτα πορτοκαλιού: Είναι φλούδα πορτοκαλιού σε γλυκό του κουταλιού, στραγγισμένο από το σιρόπι και κομμένο σε κυβάκια. Μπορείτε να τη βρείτε συσκευασμένη στο σουπερμάρκετ ή να τη φτιάξετε μόνοι σας από γλυκό του κουταλιού που έχετε σπίτι σας.
  • Αμυγδαλόπαστα: Ακόμα ένα υλικό το οποίο πωλείται έτοιμο στο σουπερμάρκετ. Στην περίπτωση μας κάποιος την εξαφάνισε. Ίσως κάποιος καλικάντζαρος!
  • Τα μπαχαρικά τα είχαμε έτοιμα τριμμένα. Είναι προτιμότερο όμως να τα χρησιμοποιήσετε φρεσκοτριμμένα ή να τα ζεστάνετε ελαφρώς σε ένα τηγάνι, για να γίνει πιο έντονο το άρωμα τους.
  • Επίσης μπορείτε να προσθέσετε εσάνς αμυγδάλου, η οποία πωλείται στα σουπερμάρκετ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου