Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

Η σημερινή μας συνταγή είναι από αυτές που προσφέρονται για ένα κυριακάτικο τραπέζι με καλεσμένους... Σιγοψήνουμε αρνί στη γάστρα μέσα σε κόκκινο κρασί, πετιμέζι και μπαχαρικά, μέχρι το κρέας κυριολεκτικά να πέφτει από το κόκκαλο! Το συνοδεύουμε με έναν πουρέ πατάτας στον οποίο όμως έχουμε μπερδέψει κανονικές πατάτες και γλυκοπατάτες! Το γευστικό αποτέλεσμα είναι γλυκοφάγωτο, με έντονη τη μυρωδιά των μπαχαρικών και του πετιμεζιού! Σίγουρα δεν είναι μια καθημερινή γεύση, αλλά όσο χειμωνιάζει και πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, η εποχή απαιτεί τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις! Το αποτέλεσμα εξάλλου μιλά από μόνο του!

Υλικά:
  • Αρνί μπούτι σε μερίδες (~1,5 kg.)
  • 2,5 φλ. κόκκινο κρασί
Για τη μαρινάδα:
  • 1/4 φλ. πετιμέζι
  • 1/2 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 5-6 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κεδροκούκουτσα σπασμένα
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ:
  • 500 gr. πατάτες
  • 500 gr. γλυκοπατάτες της αρεσκείας μου
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αναμιγνύω όλα τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρω το κρέας αποβραδίς.
  2. Βγάζω το κρέας από τη μαρινάδα και το σκουπίζω. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ροδίζω καλά το κρέας απ' όλες τις πλευρές. Προσθέτω τα σκόρδα, συνεχίζω για λίγο ακόμα το σοτάρισμα και σβήνω με το κρασί. Το αφήνω να πάρει μια βράση και το βάζω σε γάστρα μαζί με τη μαρινάδα του και 1 φλ. νερό. Αλατίζω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2 ώρες και 30'.
  3. Στη 1 ώρα αφού βάλω το κρέας στο φούρνο, βάζω και τις πατάτες, έτσι όπως είναι με τη φλούδα ολόκληρες (για να εκμεταλλευτώ το φούρνο που ήδη καίει). Μόλις ψηθούν και κρυώσουν, τις ξεφλουδίζω και τις πολτοποιώ με ένα πηρούνι (όχι στο multi!). Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ζεσταίνω το βούτυρο και το γάλα. Προσθέτω τις πατάτες, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μοσχοκάρυδο και δουλέυω καλά με έναν αβγοδάρτη μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος προσθέτω το μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμύδια.
  4. Σερβίρω το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας, αν θέλω με ένα ντιπ γιαουρτιού και μια πράσινη σαλάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου