Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

ΑΡΝΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ













Η σημερινή μας συνταγή είναι από αυτές που προσφέρονται για ένα κυριακάτικο τραπέζι με καλεσμένους... Φυσικά σήμερα είναι Δευτέρα! Χτες ήμασταν απασχολημένοι με το να την καταναλώνουμε και δε μπορούσαμε να κάνουμε την ανάρτηση! Δεν είναι δική μας ιδέα, αλλά συνδυασμός από κάποιες συνταγές που ανακαλύψαμε με μερικές δικές μας παρεμβάσεις. Το αποτέλεσμα; Απλά εντυπωσιακό!

Υλικά:
  • Αρνί μπούτι ολόκληρο (~1 kg.)
  • 2,5 φλ. κόκκινο κρασί
Για τη μαρινάδα:
  • 1/4 φλ. πετιμέζι
  • 1/2 φλ. μαυροδάφνη
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Μπαχάρι σε κόκκους
  • Κύμινο
  • Πάπρικα
  • 3 σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Κεδροκούκουτσα σπασμένα
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ:
  • 500 gr. πατάτες
  • 500 gr. γιαμ (κόκκινες γλυκοπατάτες)
  • 2 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
Αναμιγνύω όλα τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρω το κρέας αποβραδίς. Το βάζω σε γάστρα μαζί με τη μαρινάδα του, το κρασί και 1 φλ. νερό και ψήνω στους 180°C για 2 ώρες και 45'. Στη 1 ώρα αφού βάλω το κρέας στο φούρνο βάζω και τις πατάτες έτσι όπως είναι με τη φλούδα ολόκληρες (για να εκμεταλλευτώ το φούρνο που ήδη καίει). Μόλις ψηθούν, τις ξεφλουδίζω, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά του πουρέ και λίγη από τη σάλτσα που έχει η γάστρα από το κρέας και πολτοποιώ καλά με ένα πηρούνι μέχρι να πάρω ένα ομοιογενές μίγμα. Σερβίρω το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με ένα ντιπ γιαουρτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου