Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ













Έτυχε μια μέρα να έχουμε καλέσει κόσμο στο σπίτι για φαγητό. Και επειδή επρόκειτο για ειδική περίσταση είπαμε να φτιάξουμε κάτι πιο "γκουρμέ" που όμως να μη μας φάει όλο το χρόνο πάνω από την κατσαρόλα. Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις; Γάστρα! Τη συνταγή τη βρήκαμε σε περιοδικό, αλλά τη διασκευάσαμε λίγο, προσθέσαμε κάποια υλικά και στο τέλος όλοι έγλειφαν τα δάχτυλά τους. Υποσημείωση για όσους δεν προτιμούν τα ξερά φρούτα ή τις πολύ γλυκές γεύσεις στο φαγητό: τα ξερά φρούτα έχουν δώσει το άρωμά τους στο φαγητό και η σάλτσα δεν είναι τόσο γλυκιά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μη σερβιριστείτε τα φρούτα και να χρησιμοποιήσετε μόνο τη σάλτσα του φαγητού για το συνοδευτικό σας. Σας εγγυόμαστε ότι θα ξετρελαθείτε!

Υλικά:
  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες χωρίς την πέτσα
  • 4 καρότα σε μεγάλες ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 200 gr. ξερά δαμάσκηνα, βερίκοκα και σύκα (κομμένα στη μέση)
  • 300 ml. χυμός πορτοκάλι
  • 200 ml. κόκκινο κρασί
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 6-7 γαρίφαλα
  • 1 κ.σ. κεδροκούκουτσα κοπανισμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω αποβραδίς το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά.
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω το κοτόπουλο να ροδίσει και το αφαιρώ. Προσθέτω τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά ξαναβάζω το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνω με το κρασί της μαρινάδας και το χυμό πορτοκαλιού. Βράζω για 2' ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Μεταφέρω σε γάστρα και προσθέτω τα ξερά φρούτα. Αλατοπιπερώνω και ψήνω στο φούρνο για 1,5 ώρα. Σερβίρω με ρύζι της αρεσκείας μου. Εμείς φτιάξαμε ρύζι σπυρωτό αρωματισμένο με λίγο κάρι, κουρκουμά, σπόρους κάρδαμου και ξύσμα λεμονιού προσθέτοντας λίγα λαχανικά και λίγα ξερά κράνα (cranberries).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου