Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ


Χριστός Ανέστη σε όλους! Πέρασε και η Ανάσταση και όπως πάντα απολαύσαμε την αγαπημένη μας μαγειρίτσα! Ένα πιάτο που μπορεί να προκάλεσε πολιτισμικό σοκ σε μία φίλη από την Αγγλία στην οποία το περιγράψαμε, αλλά εμείς το περιμένουμε πως και πως! Αναρωτιόμαστε μάλιστα γιατί να πρέπει να το φτιάχνουμε μόνο μία φορά το χρόνο! Η συνταγή διαφέρει φυσικά από μέρος σε μέρος και εμείς παρουσιάζουμε τη δική μας σπιτική συνταγή που φέρνει περισσότερο σε σούπα, χωρίς να περιέχει ρύζι. Και του χρόνου με υγεία για να μπορέσουμε να την ξαναπολαύσουμε!

Υλικά:
  • 1 αρνίσια συκωταριά (~1 kg.)
  • 1 αντεριά
  • 5-6 ποδαράκια
  • 2 μεγάλα μαρούλια χοντροκομμένα
  • 1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2 αβγά
  • Χυμός από 1,5 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Ζεματάω τη συκωταριά σε βραστό νερό για 5'. Τη στραγγίζω και την ψιλοκόβω.
  2. Ζεματάω τα έντερα με τον ίδιο τρόπο και φτιάχνω πλεξούδες σα μικρά γαρδουμπάκια.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σωτάρω τα κρεμμύδια με όλα τα εντόσθια και τα ποδαράκια. Μόλις σωταριστούν προσθέτω τα μαρούλια και ανακατεύω καλά μέχρι να μαραθούν ελαφρά και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτω το μάραθο και νερό, αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
  4. Χτυπάω τα ασπράδια των αβγών μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτω τους κρόκους. Χτυπάω να αναμιχθούν καλά και προσθέτω το χυμό λεμονιού. Έπειτα παίρνω λίγο λίγο το ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνω στα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη γίνουν ομελέτα.
  5. Προσθέτω το αβγοκομμένο ζουμί στην κατσαρόλα, ανακατεύω καλά και σερβίρω ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου