Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ













Το σημερινό μας πιάτο είναι μια συνταγή από τις πιο εύκολες, που έχει προέλθει από τη γιαγιά και έχει περάσει σε εμάς με τη διαδοχή των γενεών. Είναι συνταγή καλοκαιρινή που μαγειρεύεται με φρέσκια ντομάτα και μελιτζάνες. Η διαφορά είναι ότι η γιαγιά τηγάνιζε όλα τα υλικά και μετά τα ενσωμάτωνε στη σάλτσα. Εμείς κάνουμε κάτι λίγο διαφορετικό για να μειώσουμε τις θερμίδες και να κάνουμε το φαγητό λίγο πιο ελαφρύ. Κατά τα άλλα, από πλευράς υλικών θα μπορούσαμε να προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά ή και επιπλέον λαχανικά, αλλά προτιμήσαμε να μην αλλάξουμε τίποτε άλλο σε σχέση με το μαγείρεμα της γιαγιάς (εκτός από λίγο μπαχάρι)! Αν το δοκιμάσετε θα συμφωνήσετε ότι κάναμε καλά!

Υλικά:
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες σε μεγάλες ροδέλες
  • 2 μεγάλες πατάτες σε μεγάλες ροδέλες
  • 1 kg. ντομάτα τριμμένη
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Αλατίζω τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη. Αλατίζω και τις πατάτες. Τις τοποθετώ μαζί σε λαδωμένο ταψί, τις περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον και τις ψήνω στο φούρνο για 15' στους 20C, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το σκόρδο μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του και προσθέτω τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μπαχάρι και λίγη ζάχαρη και βράζω για 15'. Έπειτα αδειάζω τη σάλτσα επάνω στο ταψί με τις μελιτζάνες και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμα 10'-15' περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτω τη ρίγανη και σερβίρω με ζεστό ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου