Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ-ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ















Το μοσχάρι είναι ένα κρέας κατεξοχήν συνδεδεμένο με το κοκκινιστό! Είναι ένα πιάτο που συνηθίζεται σε κυριακάτικα γεύματα ή όταν κάποιος έχει καλεσμένους στο σπίτι. Κακά τα ψέματα, στους καλεσμένους κανείς δε σερβίρει σπανακόρυζο ή φακές σούπα. Όλοι προτιμούν ένα ταψί παστίτσιο, ψητό κρέας στο φούρνο, ίσως ένα φρικασέ ή ένα κοκκινιστό. Εμείς στο σπίτι μας το αγαπάμε ιδιαίτερα και σήμερα έφτιαξα μια εκδοχή του με 2-3 υλικά που του δίνουν ξεχωριστή γεύση! Συνοδεύεται με έναν αφράτο πουρέ από πατάτα και κολοκύθα που του ταιριάζει εξαιρετικά! Εννοείται όμως πως μπορεί να γίνει και καταπληκτική μακαρονάδα αν έχετε χοντρά μακαρόνια και μια καλή χωριάτικη μυζήθρα!

Υλικά:
  • 1 kg. μοσχαρίσια σπάλα σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης χοντροκομμένη
  • 1,5 κ.σ. πελτές
  • 350 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/4 φλ. πετιμέζι
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 10 κεδροκούκουτσα σπασμένα
  • 10 κόκκοι μπαχάρι
  • 5 γαρίφαλα
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
Για τον πουρέ:
  • 500 gr. πατάτες
  • 500 gr. κολοκύθα
  • 1 χούφτα κόλιαντρος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)
  • ~ 1/2 φλ. γάλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας αποβραδίς.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά. Τα σοτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Προσθέτω τον πελτέ και το κρέας, ανακατεύω και σβήνω με τη μαρινάδα. Βράζω για 2' και προσθέτω τον πελτέ, τη ντομάτα, την αρμπαρόριζα και νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κρέας. Αλατοπιπερώνω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. 5' πριν κλείσω τη φωτιά ρίχνω στην κατσαρόλα τον κόλιαντρο και ανακατεύω καλά.
  3. Ψήνω τις πατάτες και την κολοκύθα όπως είναι με τη φλούδα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 45'). Τις ξεφλουδίζω και τις πολτοποιώ με το πιρούνι. Ζεσταίνω το γάλα και τα ανακατεύω σε κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και να αποκτήσουν την υφή που προτιμώ. Στο τέλος προσθέτω τα μπαχαρικά και τον κόλιαντρο και ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθούν.
  4. Σερβίρω το κρέας μαζί με πουρέ και σάλτσα αφού αφήσω λίγο να σταθούν όλα να κρυώσουν ελαφρώς.
  • Το ψήσιμο της πατάτας και της κολοκύθας κάνει τον πουρέ πιο νόστιμο. Όμως, αν δε σας βολεύει, μπορείτε να τις βράσετε ως συνήθως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου