Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ













Το μοσχάρι είναι ένα κρέας κατεξοχήν συνδεδεμένο με το κοκκινιστό! Είναι ένα πιάτο που συνηθίζεται σε κυριακάτικα γεύματα ή όταν κάποιος έχει καλεσμένους στο σπίτι. Κακά τα ψέματα, στους καλεσμένους κανείς δε σερβίρει σπανακόρυζο ή φακές σούπα. Όλοι προτιμούν ένα ταψί παστίτσιο, ψητό κρέας στο φούρνο, ίσως ένα φρικασέ ή ένα κοκκινιστό. Εμείς το αγαπάμε ιδιαίτερα και σήμερα παρουσιάζουμε μια εκδοχή του με 2-3 υλικά που του δίνουν ξεχωριστή γεύση! Συνοδεύεται (φυσικά) με μακαρόνια, αλλά και πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανιτές ή ρύζι!

Υλικά:
  • 600 kg. μοσχαρίσια σπάλα σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης χοντροκομμένη
  • 300 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1,5 κ.σ. πελτές
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 1/4 φλ. πετιμέζι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/4 φλ. πετιμέζι
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 10 κεδροκούκουτσα σπασμένα
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 5 γαρίφαλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας αποβραδίς.
  2. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την πιπεριά. Τα σοτάρω,  προσθέτω και το κρέας και σβήνω με τη μαρινάδα. Βράζω μέχρι να μείνει η μισή και προσθέτω τον πελτέ, τη ντομάτα, τα μυρωδικά και νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί το κρέας στα 2/3. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. 5' πριν κλείσω τη φωτιά ρίχνω στην κατσαρόλα το πετιμέζι και ανακατεύω καλά. Σερβίρω το κρέας με μακαρόνια και περιχύνω με τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου