Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΣΠΙΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ












Μετά από όλο αυτόν τον καιρό που μοιραζόμαστε μαζί σας τις συνταγές μας, υπήρξε ζωντανή η ανάγκη να προβάλλουμε το λόγο για τον οποίο μαγειρεύουμε μανιωδώς. Εντάξει, το προφανές είναι ότι μας αρέσει η «καλή ζωή» και αυτό που λέμε «καλό φαγητό». Αλλά σίγουρα όχι μόνο αυτό! Εξάλλου είναι κάτι που το βρίσκεις σε κάποιο εστιατόριο χωρίς να κάνεις τον κόπο μετά να μαζέψεις το βουνό των πιάτων στο νεροχύτη ή ακόμα να αντέξεις όλη αυτή τη ζέστη στην κουζίνα. Και ναι, φυσικά και υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτή τη ζωή…
Τι το ενδιαφέρον όμως υπάρχει για εμάς σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού;
Καταρχάς, υπάρχει η εξοικείωση με το χώρο. Γνωρίζεις με κλειστά τα μάτια που ακριβώς είναι το κάθε σκεύος, οι κουτάλες ακόμα και το κάθε μπαχαρικό που θα χρειαστείς τελευταία στιγμή (γιατί η έμπνευση πάντα καραδοκεί… ).
Η ζωντάνια των πρώτων υλών είναι διάχυτη και κάποια υλικά μάλιστα έχουν αγοραστεί την ίδια μέρα και περιμένουν να ενωθούν σε μία πανδαισία πρωτότυπων γεύσεων ή απλά σε κάτι γνώριμο και αγαπημένο. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της «ανακύκλωσης» όπου πάντα μπορείς να αξιοποιήσεις τα υλικά που έχουν ξεμείνει. Άλλωστε πως προέκυψε το μπριάμ ή η γνωστή σε όλους πίτσα; Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντα γνωρίζεις από πού πήρες τι και ότι το διάλεξες γιατί σε κέρδισε το άρωμα και η φρεσκάδα του, η ατάκα του μανάβη στη λαϊκή,  ακόμα και το χαμόγελο του υπαλλήλου που σε εξυπηρέτησε (κάποια χαμόγελα η κρίση δεν τα έχει νικήσει).
Πόσες συνταγές μας ενθουσίασαν, μας λίγωσαν από την πρώτη ματιά, αλλά από την άλλη μας πονοκεφάλιασαν πιστεύοντας  ότι δεν θα βγουν ποτέ και ότι όλη η προσπάθεια μας θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία; Κάνοντας τα βήματα ένα προς ένα προσεκτικά, νιώθεις σιγουριά χρησιμοποιώντας το δικό σου μίξερ, βλέποντας τη μαρέγκα να φουσκώνει και να σταθεροποιείται. Και τότε είσαι έτοιμος να συνεχίσεις με φωτιά… Οι ρυθμίσεις του φούρνου και των ματιών της κουζίνας είναι πλέον συνδεδεμένες με τις παρασκευές που έχουν περάσει από τα χέρια σου και τις έχεις παρατηρήσει πως δένουν και μαγειρεύονται για να καταλήξουν στη δημιουργία που τόσο περιμένεις.
Η κουζίνα σου είναι το μέρος που μπορείς και να αποτύχεις, γιατί τελικά οι κρέπες που έφτιαξες με το τηγάνι σου, χωρίς την κρεπιέρα-gadget, δεν είναι τόσο λεπτές και μοιάζουν με ένα άμορφο ζυμάρι… Εκεί είναι που αρχίζει ο πειραματισμός γιατί κάθε συνταγή μπορεί να έρθει στα μέτρα σου και να γίνει δικιά σου. Άλλωστε no pain, no gain!
Όντας Ελληνόπουλα, είναι δύσκολο να μην αγαπήσουμε το φαγητό όταν έχουμε μεγαλώσει σε μια κουζίνα με μυρωδιές και γεύσεις, όπου ριζώνει σιγά-σιγά μέσα μας η παράδοση και δημιουργούμε το δικό μας φυσικό περιβάλλον για να χαλαρώσουμε πίνοντας τον πρώτο καφέ της ημέρας, να ακούσουμε τη μουσική που μας αρέσει, χωρίς να λείπει η ευκαιρία για κουβεντούλα. Ειδικά σε καταστάσεις πυρετώδους ετοιμασίας π.χ. πάρτι, τραπέζια, barbeque, η κατάσταση ξεφεύγει και χρειάζεται «η ισχύς εν τη ενώσει».
Και όταν δεν σου δίνεται η ευκαιρία συχνά να ταξιδεύεις με το σώμα, μπορείς να φέρεις άλλες μυρωδιές από Ινδία, Ιαπωνία, Λατινική Αμερική και να έρθεις πιο κοντά με άλλες κουλτούρες.
Το μαγείρεμα μπορεί να είναι διασκέδαση, αγχολυτικό ή απλά μια ευκαιρία για δημιουργία και αναζήτηση. Αν και ο χρόνος δεν είναι ποτέ με το μέρος μας, πάντα θα υπάρχει μια συνταγή γρήγορη, η οποία θα μας κάνει να ξεχαστούμε με την απλότητα της και να νιώσουμε ότι είμαστε σπίτι μας. Γι’ αυτό ποτέ μην σταματάτε να δοκιμάζετε και να μοιράζεστε!

Αγγελική Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου