Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

KABAB MAGHDOUR (كباب مغدور)



Μερικές φορές μένω πραγματικά κατάπληκτος με το πόσο νόστιμα φαγητά μπορούν να προκύψουν από ελάχιστα υλικά! Παράδειγμα το σημερινό πιάτο από το Μαρόκο. Περιέχει μόνο κρέας και κρεμμύδια μαζί με λίγα (αλλά συγκεκριμένα) μπαχαρικά. Μπορείτε να το φτιάξετε σπίτι σας ανά πάσα στιγμή και σας εγγυώμαι προσωπικά ότι θα δε θα μείνει μπουκιά! Καλές και οι ατελείωτες λίστες με τα υλικά που χρειάζονται ορισμένες συνταγές, αλλά η συγκεκριμένη εκμηδενίζει αυτή τη λογική με τρόπο αποστομωτικό! Θα την ξαναφτιάξω το συντομότερο!

Υλικά (για 2 μερίδες):
  • 500 kg. μοσχαρίσια σπάλα σε μέτριους κύβους
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 1 καλή πρέζα σαφράν
  • Λίγος κουρκουμάς
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές και το αφαιρώ. Προσθέτω τα κρεμμύδια και τα αφήνω σε μέτρια φωτιά να ψηθούν για 10' μέχρι να μαλακώσουν καλά (αν χρειαστεί προσθέτω 1-2 κ.σ. νερό για να μη στεγνώσει τελείως η κατσαρόλα). Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτω το σαφράν, τον κουρκουμά, την πάπρικα και την κανέλα, αλατοπιπερώνω και προσθέτω νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας κατά τα 2/3. Βράζω το φαγητό για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρω με αρωματικό ρύζι basmati το οποίο αρωματίζω και αυτό αν θέλω με λίγο σαφράν.
  • Ο συνδυασμός των μπαχαρικών είναι το κλειδί της συγκεκριμένης συνταγής. Είναι αυτά που δίνουν την ξεχωριστή γεύση στο πιάτο. Ειδικά το σαφράν! Αν δεν έχετε, καλύτερα να προτιμήσετε κάποιο άλλο πιάτο.
  • Συνήθως η συνταγή μαγειρεύεται με αρνί. Εγώ χρησιμοποίησα μοσχάρι το οποίο επίσης χρησιμοποιείται (αν και σπανιότερα). Ό,τι από τα δύο σας αρέσει καλύτερα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου