Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ













Συνήθως οι συνταγές που παρουσιάζουμε δεν απαιτούν πολύ χρόνο ενασχόλησης με την κουζίνα. Η σημερινή όμως αποτελεί εξαίρεση. Δε σημαίνει ότι απαραίτητα θα πρέπει να είστε πάνω από την κουζίνα 3 ώρες που χρειάζεται περίπου για να γίνει, αλλά όπως και να 'χει απέχει πολύ από το μισάωρο έως σαρανταπεντάλεπτο που χρειάζονται οι περισσότερες συνταγές μας. Παρόλα αυτά επειδή είναι φαγητό γάστρας η "ταλαιπωρία" μειώνεται λίγο. Στα συν της συνταγής είναι ότι είναι χορτοφαγική, θρεπτικότατη, (καθώς συνδυάζει όσπρια με λαχανικά), ελαφρώς πικάντικη και απόλυτα καλοκαιρινή! Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε λίγη ώρα παραπάνω εφόσον σας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Δε θα χάσετε!

Υλικά:
  • 500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα για 8 ώρες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες σε κύβους
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες
  • 4 ντομάτες σε μικρούς κύβους
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα βασιλικός ψιλοκομμένος
  • 100 γρ. πράσινες ελιές ξεκουκουτσιασμένες
  • 3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο καυτερό
  • 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα ρεβίθια μαζί με το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι για 1 ώρα (χωρίς να αλατίσω) και τα στραγγίζω.
  2. Τοποθετώ σε γάστρα όλα τα υλικά της συνταγής μαζί με τα βρασμένα ρεβίθια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 70'. Έπειτα ξεσκεπάζω τη γάστρα και ψήνω στους 220°C για ακόμα 30' ανακατεύοντας 1-2 φορές. Αλατίζω σε αυτή τη φάση. Δε θα χρειαστεί να προσθέσω καθόλου νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή ίσως πάρα πολύ λίγο.
  • Αν δεν προτιμάτε τα πικάντικα, απλά παραλείψτε το καυτερό μπούκοβο.

3 σχόλια:

  1. ωραίος συνδυασμός τα ρεβιθιά με τις μελιτζάνες! Και αν τα ρεβίθια τα μαγειρέψεις σωστά γίνονται τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως έχετε υπόψη σας; κάποια απλή συνταγή για ρεβίθια σούπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, τα ρεβίθια δε συνηθίζουμε να τα κάνουμε σούπα! Παρόλα αυτά θα τα κάνουμε και σούπα στο άμεσο μέλλον και φυσικά θα παρουσιάσουμε τη συνταγή μας εδώ! Όντως πρόκειται για σημαντική έλλειψη!

      Διαγραφή