Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΤΟΝΟΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ













"Γιουβέτσι με ψάρι; Τρώγεται;" Αυτή ήταν η αντίδραση όσων άκουσαν για τη σημερινή μας συνταγή! Κι όμως! Πρόκειται για μια απροσδόκητη παρασκευή, αλλά με ξεχωριστή γεύση (τουλάχιστον στη μορφή που τη φτιάξαμε εμείς)! Βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή από το Ναύπλιο, όμως εμείς την εμπλουτίσαμε με διάφορα μπαχαρικά και υλικά τα οποία σπάνια συνδυάζονται σε ένα πιάτο (όπως τα καπαρόμηλα με το τζίντζερ)! Εσείς αν δε βρείτε καπαρόμηλα, χρησιμοποιήστε κάπαρη, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ζυμαρικό προτιμάτε για το γιουβέτσι... και καλή σας όρεξη!

Υλικά:
  • 500 gr. τόνος φιλέτο
  • 250 gr. κριθαράκι ψιλό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. καπαρόμηλα ξεπλυμένα και κομμένα σε λίγο μικρότερα κομμάτια
  • 1 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό αν δεν έχετε)
  • 250 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 3/4 κ.σ. πάπρικα
  • 1/4 κ.σ. καπνιστή πάπρικα (αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε κανονική)
  • 1/2 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο ξερό σκόνη
  • 1/2 κ.σ. μπαχάρι τριμμένο
  • Πιπέρι
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Προσθέτω τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το φρέσκο κόλιαντρο και τη ρίγανη και αφήνω να βράσουν για 5'.
  2. Τοποθετώ το ψάρι σε ταψί και περιχύνω με τη σάλτσα. Αλατοπιπερώνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'-20' (ανάλογα το πάχος του ψαριού). Έπειτα αφαιρώ το ψάρι, προσθέτω το κατάλληλο βραστό νερό και ρίχνω το κριθαράκι. Βράζω ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γίνει το κριθαράκι και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φροντίζω να είναι ζουμερό το φαγητό και το βγάζω από το φούρνο πριν γίνει εντελώς το κριθαράκι. Προσθέτω ξανά το ψάρι και προσθέτω ακόμα το φρέσκο κόλιαντρο και τη ρίγανη, ανακατεύω καλά και σερβίρω ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου