Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ













Σήμερα το μενού περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό πιάτο της τούρκικης κουζίνας με τις γεμιστές μελιτζάνες με κρεμμύδια σε κόκκινη σάλτσα που πέρασε σε εμάς μέσω της κουζίνας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας. Όμως εμείς παρουσιάζουμε την εκδοχή τη δική μας η οποία είναι πιο ελαφριά και υγιεινή από την αυθεντική, πιο απλή στην παρασκευή (αφού δε γεμίζουμε καν τις μελιτζάνες) και έχει ένα μικρό πλεονέκτημα ακόμα. Τη φτιάχνουμε με τσακώνικες μελιτζάνες και όχι με φλάσκες. Η τσακώνικη μελιτζάνα παράγεται στο Λεωνίδιο Λακωνίας και είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Η γλύκα της δε συγκρίνεται με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Είμαστε όπως βλέπετε τυχεροί που εδώ στην Καλαμάτα είμαστε κοντά στον τόπο παραγωγής τους, καθώς η ίδια ποικιλία μελιτζάνας καλλιεργημένη σε άλλο μέρος δεν έχει την ίδια χαρακτηριστική γλυκιά γεύση! Αναζητήστε τη. Αξίζει πραγματικά!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. τσακώνικες μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια
  • 600 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 500 gr. κρεμμύδια σε σκελίδες
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 χούφτες μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά εκτός από τις μελιτζάνες. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τοποθετώ σε στρώσεις εναλλάξ το μείγμα της ντομάτας και τις μελιτζάνες, τελειώνοντας οπωσδήποτε με ντομάτα. Περιχύνω με επιπλέον ελαιόλαδο (όσο θέλω, αν και εμείς αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πολύ). Ανάβω το μάτι της κουζίνας και βράζω χωρίς να προσθέσω καθόλου νερό, σε μέτρια φωτιά, για 40'-50' περίπου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύω, αλλά ανακινώ απλώς την κατσαρόλα. Στο τέλος, το φαγητό πρέπει να μην έχει περιττό νερό (να έχει μείνει με το λάδι του) και οι μελιτζάνες να είναι πολύ μαλακές. Αν έχει περιττό νερό, δυναμώνω το μάτι και βράζω με ανοιχτό καπάκι λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου