Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ













Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μια τάση προς κατανάλωση προϊόντων "εξωτικών", περίεργων και γενικά ξένων προς τις γευστικές συνήθειες των Ελλήνων. Αυτό δε θα ήταν απαραίτητα κακό, αν δε συνοδευόταν από εγκατάλειψη των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων ως "ντεμοντέ". Ευτυχώς όμως πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια στροφή στην επαναφορά αυτών των παραδοσιακών γεύσεων στο τραπέζι μας μαζί με μια συνολική επανεκτίμηση των διατροφικών μας συνηθειών. Ένα από τα προϊόντα που ξανακερδίζει σιγά σιγά τη θέση του στο τραπέζι μας είναι ο τραχανάς. Καλό (και ενίοτε εξαιρετικό!) και το σούσι, αλλά σαν το χωριάτικο κοκκινιστό κόκορα με το σταρένιο γλυκό τραχανά δεν υπάρχει!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • Κόκορας σε μερίδες χωρίς την πέτσα (~1 kg.)
  • 200 gr. τραχανάς γλυκός σταρένιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 πιπεριά χοντροκομμένη
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και σοτάρω μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω και τα κομμάτια του κρέατος, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον τραχανά. Προσθέτω νερό να σκεπάζει το κρέας κατά τα 2/3 και βράζω σε μέτρια φωτιά για 50' ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Το αφαιρώ από την κατσαρόλα και προσθέτω αρκετό νερό (ανάλογα με το πόσο αραιό θέλω το τελικό αποτέλεσμα). Δυναμώνω τη φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτω τον τραχανά. Βράζω για 25'-30' σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Στο τέλος ξαναβάζω το κρέας στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σερβίρω αμέσως.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος τραχανά θέλετε (γλυκό, ξινό, σταρένιο ή από αλεύρι) ρυθμίζοντας αντίστοιχα το χρόνο μαγειρέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου