Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

PUNJABI DAL CURRY (पंजाबी दाल करी)














Ινδικής κουζίνας μέρος 2ο σήμερα, με τη δεύτερη χορτοφαγική συνταγή κατευθείαν από το Πουντζάμπ, όπως είχαμε υποσχεθεί! Τα υλικά που θα χρειαστούμε, εκτός από τα μπαχαρικά, είναι ψιλές φακές, φάβα από αρακά και φάβα από κίτρινα μπιζέλια. Τα δύο αυτά είδη φάβας είναι λίγο δυσεύρετα, αλλά θα μπορέσετε να βρείτε τη φάβα αρακά σε ορισμένα μεγάλα supermarket και ενημερωμένα μπακάλικα. Τη φάβα από κίτρινα μπιζέλια μας την προμήθευσαν από το εξωτερικό (εδώ κλέβουμε λίγο...), αλλά μπορείτε κάλλιστα να μαγειρέψετε τη συνταγή διπλασιάζοντας την ποσότητα της φάβας από αρακά. Επίσης για πιο "χυλωμένη" υφή χρησιμοποιήστε κόκκινες φακές Ινδίας, αντί για τις κανονικές. Η παρασκευή γίνεται σε τρία βήματα. Πρώτα βράζουμε τα όσπρια, μετά φτιάχνουμε το masala, δηλαδή το μείγμα μπαχαρικών και ντομάτας και έπειτα τα ενώνουμε. Προσοχή γιατί είναι πικάντικο πιάτο, οπότε αν δεν το προτιμάτε ως έχει ρυθμίστε το ανάλογα με τα γούστα σας. Καλή επιτυχία!

Υλικά:
Για τα όσπρια:
  • 150 γρ. φακές
  • 150 γρ. φάβα από αρακά μουλιασμένη για 8 ώρες
  • 150 γρ. φάβα από κίτρινα μπιζέλια μουλιασμένη για 8 ώρες
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι κομμένη στη μέση
  • 1 κ.σ. φύλλα curry
Για το masala:
  • 400 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • 5 σπόροι καρδάμωμο
  • 2 πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Κόλιαντρος ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα όσπρια για 40' μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ξαφρίζοντας με μία τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνω όπως είναι με το νερό τους.
  2. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο σοτάρω για λίγα δευτερόλεπτα τους σπόρους κύμινου και το καρδάμωμο και προσθέτω τις πιπεριές Φλωρίνης και κέρατο και τα κρεμμύδια και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτω το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι και το τζίντζερ και μόλις σκορπίσουν το άρωμά τους (περίπου 1') προσθέτω τις ντομάτες και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Βράζω μέχρι να στεγνώσει το μείγμα.
  3. Προσθέτω το masala στα όσπρια και τα βράζω περίπου 30' σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό και να πήξουν. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι κάτι σαν αραιός πουρές (ή όσο πυκνό τον θέλω). Συνοδεύω με πίτες για σουβλάκια ή ινδικό ψωμί naan που θα βρω σε κάποιο μεγάλο supermarket.
  • Αν δε μπορέσετε να εντοπίσετε φύλλα curry σε κάποιο κατάστημα μπαχαρικών αντικαταστήστε τα με ίση ποσότητα φύλλων βασιλικού και 1 κ.γ. περίπου χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου