Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ ΔΥΟΣΜΟΥ-ΚΑΠΑΡΗΣ

Μια εξαιρετικά απλή λύση για να φτιάξετε ένα γρήγορο και απόλυτα υγιεινό φαγητό είναι να το μαγειρέψετε στον ατμό! Γι' αυτό δε θα χρειαστείτε τίποτε άλλο από μια κατσαρόλα η οποία να διαθέτει και ένα ειδικό εξάρτημα ή καλάθι το οποίο να μπορεί να τοποθετηθεί επάνω της πριν κλείσουμε το καπάκι, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή το φαγητό με το νερό της κατσαρόλας και να "ψήνεται" στον ατμό. Φυσικά υπάρχουν και οι ατμομάγειρες. Οτιδήποτε και να έχετε είναι το ίδιο. Εμείς χρησιμοποιώντας κατσαρόλα με τον τρόπο που περιγράψαμε, φτιάξαμε ένα νοστιμότατο πιάτο διαίτης με ψάρι γλώσσα και κολοκύθια, αλλά με κάποια μικρά "κόλπα". Τον ατμό των κολοκυθιών τον αρωματίσαμε με δυόσμο, ρίχνοντας λίγο στο νερό, ενώ για το ψάρι δε χρησιμοποιήσαμε καθόλου νερό, αλλά ένα μείγμα μπύρας και μηλόξιδου με αρωματικά βότανα! Τα σερβίραμε με ένα έντονο αλμυρούτσικο λαδολέμονο και μείναμε εξαιρετικά ικανοποιημένοι ώστε το συνιστούμε σε όλους (όχι μόνο σε αυτούς που κάνουν δίαιτα!). Και το κυριότερο; Δε χρησιμοποιήσαμε καθόλου αλάτι γιατί τα υλικά του λαδολέμονου έχουν όλο το αλάτι που χρειαζόμαστε! Επίσης δε χρειάζεται να σας δώσουμε αναλογίες για το μαγείρεμα. Εφόσον δεν πρόκειται για φαγητό κατσαρόλας ή φούρνου, ρυθμίζετε εσείς τις ποσότητες των υγρών και των αρωματικών όπως σας αρέσουν! Πιο εύκολο δε γίνεται!

Υλικά:
Για τη γλώσσα:
  • Φιλέτα γλώσσας
  • Μπύρα
  • Μηλόξιδο
  • Ξερό lemongrass
  • Εστραγκόν
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Λίγη ζάχαρη
Για τα κολοκύθια:
  • Κολοκύθια μικρά
  • Ξερός δυόσμος
Για το λαδολέμονο (για περίπου 4 μερίδες):
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. σάλτσα από το μαγείρεμα του ψαριού
  • 1 κ.γ. κάπαρη ξεπλυμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 μικρή σκ. σκόρδο τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. ξερός δυόσμος
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Για τη γλώσσα: Ατμίζω το ψάρι ή σε κατσαρόλα ή σε ατμομάγειρα χρησιμοποιώντας μόνο τα υλικά που αναφέρουμε χωρίς προσθήκη νερού. Ανάλογα το πάχος του ψαριού και το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται μπορεί να χρειαστεί από 5'-15'.
  2. Για τα κολοκύθια: Ομοίως, αρωματίζω το νερό στο οποίο θα ατμίσω τα κολοκύθια με λίγο δυόσμο. Μαγειρεύω για 10'-12' (ανάλογα το μέγεθος των λαχανικών και το σκεύος. Πρέπει να κρατάνε ελαφρώς.)
  3. Ετοιμάζω το λαδολέμονο χτυπώντας μαζί όλα τα υλικά μέχρι να πάρω μια ομοιογενή σάλτσα και σερβίρω ψάρι μαζί με κολοκύθια περιχύνοντας με αυτό. Προσθέτω φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Δεν πετάω τη σάλτσα του ψαριού! Αφού τη σουρώσω τη χρησιμοποιώ για να φτιάξω ρύζι ή να νοστιμίσω ψαρόσουπα!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε παρόμοιο φιλέτο ψαριού θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου