Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΑ NOODLES ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ














Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω κάτι λίγο ιδιαίτερο. Είχα στο πρόγραμμα να μαγειρέψω σολομό, αλλά ήμουν αναποφάσιστος ως προς το τι συνοδευτικό θα φάω. Και ξαφνικά είχα μια καταπληκτική ιδέα! Πετάχτηκα μέχρι το ασιατικό μίνι μάρκετ της γειτονιάς μου και αγόρασα noodles από μοβ γλυκοπατάτα! Ναι, καλά διαβάσατε. Πρόκειται για noodles που τα χρησιμοποιούν στην Ασία με πολύ χαρακτηριστική γεύση και υφή. Κυριότερο παράδειγμα συνταγής είναι το japchae, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εορταστικά πιάτα της Κορέας. Συνήθως βέβαια, τα noodles γλυκοπατάτας είναι διαφανή, αλλά αφού βρήκα μπροστά μου τα μοβ, δε μπορούσα να μην τα πάρω! Έτσι, λοιπόν, ένας πολύ απλός σολομός στον ατμό, με συνοδευτικό αυτά τα πολύ ιδιαίτερα noodles, με μία γρήγορη και απολαυστική γλυκόξινη σάλτσα, μεταμορφώθηκαν σε ένα λαχταριστό πιάτο! Δοκιμάστε το! Και μη σας φρενάρει η έλλειψη αυτών των συγκεκριμένων noodles! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξίσου καλά, noodles από ρύζι ή και κινέζικα noodles αβγού... και καλή σας όρεξη!

Υλικά (για 2 μερίδες):
  • 2 ατομικές φέτες σολομού
  • 200 gr. noodles γλυκοπατάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι λευκό
Για τη σάλτσα:
  • 1/4 φλ. σησαμέλαιο
  • 4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη (ή φρέσκο τριμμένο)
  • 1 κ.γ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος (ή 1/2 κ.γ. ξερός)
  • 1 κ.σ. σουσάμι (και επιπλέον για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Αλατοπιπερώνω το σολομό. Τον μαγειρεύω στον ατμό σε κατσαρόλα με ειδικό καλάθι ή σχάρα, βάζοντας λίγο νερό να βράσει και να σχηματιστεί ατμός ή αλλιώς σε ατμομάγειρα για 5'-7' αναλόγως το μέγεθος της φέτας.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνω το σουσάμι, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
  3. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας. Φυλάω 2 κ.σ. για το σερβίρισμα.
  4. Βράζω τα noodles 1' λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου και τα στραγγίζω. Τα συγκεκριμένα noodles έχουν την τάση να κολλάνε πολύ, επομένως καλό θα είναι να είναι να μαγειρευτούν κατευθείαν μετά το βράσιμο, αλλιώς τα περιχύνω με λίγο λάδι (και πάλι όμως μετά από κάποιο χρόνο, θα αρχίσουν να κολλάνε).
  5. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνω τη σάλτσα. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτω τα noodles και τα ανακατεύω καλά μέχρι να απορροφήσουν τη σάλτσα.
  6. Σερβίρω το σολομό μαζί με τα noodles, περιχύνω με τη σάλτσα που έχω φυλάξει και πασπαλίζω με επιπλέον σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου