Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

TAKTOUKA (طقطوقة)

Η σημερινή μας συνταγή έχει καταγωγή το Μαρόκο! Πρόκειται για μια πιπεροσαλάτα που εκεί τη φτιάχνουν με ντομάτα, μπαχαρικά και πράσινες πιπεριές. Εμείς την "πειράξαμε" λίγο και προσθέσαμε πιπεριές Φλωρίνης και μία πιπεριά τσίλι για να της δώσουμε λίγη σπιρτάδα. Φυσικά αυτή μπορείτε να την παραλείψετε, αν δεν προτιμάτε τις καυτερές γεύσεις. Η taktouka είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητό κρέας, κεμπάπ, μπιφτέκια κλπ. (όπως και η Μαροκινή μελιτζανοσαλάτα ή zaalouk). Ο τρόπος παρασκευής της ίσως είναι λίγο μπελαλίδικος, καθώς απαιτεί αρχικά ψήσιμο των υλικών στη σχάρα (ή στο φούρνο), ξεφλούδισμα, κόψιμο σε μικρά κομμάτια και μαγείρεμα σε τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πολτοποιηθεί σχεδόν το σύνολο και να απορροφήσει όλα τα υγρά του. Εμείς όμως εφαρμόσαμε μια μικρή παραλλαγή στην τεχνική, παραλείποντας εντελώς το τηγάνι, χωρίς όμως να στερηθούμε τίποτα σε γεύση, αλλά γλιτώνοντας πάρα πολύ χρόνο και κόπο! Σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε!

Υλικά:
  • 3 πιπεριές πράσινες σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 2 ντομάτες κομμένες στη μέση και ξεσποριασμένες
  • 3 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 2 κ.σ. κόλιαντρος (ή/και μαϊντανός) ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Αναμειγνύω καλά όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από τον κόλιαντρο, μαζί με τα μπαχαρικά και τα απλώνω σε μία λαμαρίνα ή ένα ταψί για το φούρνο. Ψήνω στους 200°C για περίπου 25', μέχρι να ψηθούν καλά οι πιπεριές.
  2. Αφαιρώ τη φλούδα από τις ντομάτες (φεύγει αμέσως πανεύκολα). Τη φλούδα από τις πιπεριές δεν είναι απαραίτητο να την αφαιρέσω. Αν όμως θέλω, μπορώ να το κάνω. Πολτοποιώ το σύνολο των υλικών, μαζί με ό,τι ζουμί υπάρχει στο ταψί (δε θα είναι πολύ, εφόσον έχω αφαιρέσει τα σπόρια της ντομάτας - αν παρόλα αυτά είναι πολύ, απλώς δεν το προσθέτω όλο). Προσθέτω και τον κόλιαντρο, ανακατεύω και σερβίρω αφού κρυώσει (έτσι αναμειγνύονται καλύτερα και τα αρώματα).
  • Αν θέλω να δώσω διαφορετική υφή στην taktouka, μπορώ να κόψω σε καρέ λίγες από τις ψημένες πιπεριές και να μην τις πολτοποιήσω μαζί με τις υπόλοιπες, αλλά να τις προσθέσω στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου