Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΝΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ













Αντιγράφουμε από το λεξικό... "εντράδα, η: γενική ονομασία ποικίλων φαγητών από κρέας και λαχανικά." Μέχρι τώρα τα φρέσκα φασολάκια τα μαγειρεύαμε σκέτα γιαχνί. Όμως πρόσφατα μας "υπενθύμισαν" ότι μαγειρεύονταν από πολύ παλιά μαζί με κρέας, όπως άλλωστε και πάρα πολλά ακόμη λαχανικά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, κι εμείς να φτιάξουμε μία εντράδα με αρνί και φρέσκα φασολάκια, που παραδόξως δε συνηθίζαμε βάζοντας και μια επιπλέον πινελιά στην παραδοσιακή συνταγή, προσθέτοντας ούζο και μπαχαράτ. Λεπτομέρειες παρακάτω... Παρεμπιπτόντως, δεν έμεινε ούτε μπουκιά!

Υλικά:
  • 1,25 kg. αρνί σε μερίδες
  • 750 gr. φρέσκα φασολάκια
  • 3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα μαϊντανό και κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. ούζο
  • 2 κ.σ. μπαχαράτ
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το κρέας μέχρι να ροδίσει και το αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν. Ξαναβάζω το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύω και σβήνω με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (σε 2' περίπου) προσθέτω τη ντομάτα, το μαϊντανό και τον κόλιαντρο. Βράζω το κρέας με τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Προσθέτω τα φασολάκια και τα μπαχαρικά και βράζω ακόμα 35' ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια όσο τα θέλω. Αν χρειαστεί προσθέτω νερό, αλλά στο τέλος η σάλτσα θα πρέπει να είναι δεμένη και να έχει πιει τα υγρά της.
  • Στα υλικά της συνταγής υπάρχει το μπαχαράτ. Αυτό είναι ένα αραβικό μείγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, καρδάμωμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ... Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας μίγμα πειραματιζόμενοι ή απλά να ρίξετε στο φαγητό όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών σας αρέσει.
  • Παραδοσιακά για το συγκεκριμένο φαγητό χρησιμοποιούσαν αρνιά μεγάλης ηλικίας (ζυγούρια) που είναι μεν πιο σκληρά, αλλά δίνουν μοναδική γεύση στο φαγητό! Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρνάκι γάλακτος, κατσίκι ή ακόμα και μοσχάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου