Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ













Η επετειακή μας εβδομάδα φτάνει στο τέλος της σήμερα με το επιδόρπιο του "εορταστικού" μας γεύματος! Και τι καλύτερο από μια ελληνικότατη παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα; Τη συνταγή μας την παραχώρησε η φίλη του blog μας Μελίνα, για το οποίο την ευχαριστούμε θερμά! Σπανίζουν λίγο τα γλυκά από τις αναρτήσεις μας, το αναγνωρίζουμε, αλλά όταν παρουσιάζουμε κάτι, να είστε βέβαιοι ότι αξίζει τον κόπο! Ιδού, λοιπόν, η συνταγή της Μελίνας...

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη (ή ¾ λευκή)
  • 3 βανίλιες
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • Χυμό από 3 πορτοκάλια
  • 1 σφηνάκι λικέρ κίτρο (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
  • 2 ποτήρια νερό
  • ½ ποτήρι μαύρη ζάχαρη + 4 κ. σούπας μέλι (ή 1 ποτήρι ζάχαρη)
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • Φλούδα 1 πορτοκαλιού
  • 5-6  γαρίφαλα

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα. Αφού χτυπήσουμε τα υλικά και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το ρίχνουμε στο ταψί μας και ύστερα βάζουμε τα φύλλα. Προηγουμένως, τα έχουμε κόψει σε 4 κομμάτια το κάθε φύλλο. Ένα ένα τσαλακώνουμε τα κομμένα φύλλα σαν να τσαλακώνουμε χαρτί και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
  2. Αφού τελειώσουν τα φύλλα βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30'-35' στους 180°C.
  3. Έχουμε εντωμεταξύ βράσει και δέσει το σιρόπι. Όταν ψηθεί το γλυκό μας, το χαράζουμε και ρίχνουμε το χλιαρό έως κρύο σιρόπι. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με παγωτό.
  • Για να γίνει σωστή απορρόφηση του σιροπιού από την πίτα θα πρέπει να είναι είτε η πίτα κρύα και το σιρόπι χλιαρό είτε το σιρόπι κρύο και η πίτα χλιαρή.

4 σχόλια:

  1. αντι για σφηνακι λικερ κιτρο μπορουμε να βαλουμε λεμοντσελο ή να το παραληψουμε καλυτερα αμα δεν εχουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το δοκιμάσαμε με limoncello αλλά ακούγεται πολύ καλή ιδέα! Γιατί όχι; Έτσι κι αλλιώς το χρησιμοποιούμε για έξτρα άρωμα.

      Διαγραφή
  2. την έχω αποθεώσει τη συνταγή πολύ καλή μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή