Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΑΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ (BAI KROB CHANTI)















Το ρύζι είναι ένα προϊόν το οποίο αποτελεί την κύρια τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες και άπειροι τρόποι παρασκευής του. Σήμερα είπαμε να πρωτοτυπήσουμε και να το φτιάξουμε με έναν τρόπο που το φτιάχνουν στη μακρινή Καμπότζη! Αν νομίζετε πως πρόκειται να δείτε μια συνταγή με σχεδόν εξωγήινα προϊόντα που δεν τα έχετε ξανακούσει ποτέ ή αλλόκοτο τρόπο παρασκευής, πέσατε έξω! Η συνταγή έχει όλα κι όλα 3 υλικά (αν εξαιρέσουμε το ρύζι και το αλάτι) και το κυριότερο; Δε χρειάζεται καν να ξέρετε να μαγειρέψετε! Η γεύση της είναι κάπως γλυκιά και εθιστική! Το πιάτο αυτό τρώγεται σαν συνοδευτικό, αλλά εμείς θα το τρώγαμε όπως είναι. Αν φας μια κουταλιά δε θα μπορέσεις να μη φας και δεύτερη... και τρίτη... κ.ο.κ.

Υλικά:
  • 1 φλ. ρύζι jasmine
  • 1/2 φλ. φιστίκια κάσιους ανάλατα (ωμά ή ψημένα)
  • 1/3 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Σε αντικολλητικό σκεύος ψήνω τα κάσιους μέχρι να αποκτήσουν απαλό καφέ χρώμα.
  2. Ξεπλένω και μουλιάζω το ρύζι για 30'. Στραγγίζω και βάζω στην κατσαρόλα μαζί με 1,5 φλ. νερό. Αλατίζω. Ανάβω το μάτι και μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνω να γίνει σκεπασμένο μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά (περίπου 10'). Δεν ανακατεύω και δεν ανοίγω το καπάκι. Μετά τα 10' σβήνω τη φωτιά και αφήνω το ρύζι να "ξεκουραστεί" για ακόμα 10'.
  3. Προσθέτω το βούτυρο, τα κάσιους και την κανέλα και ανακατεύω με πιρούνι να αφρατέψει.
  • Στην Καμπότζη, αντί για βούτυρο, παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν χοιρινό λίπος. Αν θέλετε τολμήστε το!

1 σχόλιο: