Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΞΙΝΟΜΗΛΟ













Τις μέρες των Χριστουγεννιάτικων γιορτών τα κρεοπωλεία και τα supermarket (κυρίως) φέρνουν κρέατα τα οποία δεν τα βρίσκουμε άλλες εποχές του χρόνου. Στην τελευταία μας επίσκεψη για προμήθειες σε ένα από αυτά, βρήκαμε στα ψυγεία του, από ορτύκια και πέρδικες μέχρι ελάφια και αγριογούρουνα! Δε χάσαμε φυσικά την ευκαιρία και προμηθευτήκαμε τα σχετικά... Ομολογουμένως κοστίζουν λίγο ακριβά, αλλά μία φορά το χρόνο αξίζει τον κόπο να μαγειρέψουμε κάτι ξεχωριστό (εφόσον φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα). Έτσι σήμερα μαγειρέψαμε ένα πεντανόστιμο εορταστικό πιάτο με φασιανό (ελληνικής εκτροφής μάλιστα!) το οποίο θα το προτείναμε ακόμα και για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ή το δείπνο της παραμονής. Καλή Πρωτοχρονιά και από του χρόνου ξανά μαζί με περισσότερα μαγειρέματα και ιδιαίτερες συνταγές!

Υλικά:
  • 1 φασιανός σε μερίδες χωρίς την πέτσα (~1 kg.)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1 κ.σ. ηλιόσποροι
  • 1/4 φλ. οξύμελι
  • Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • Χυμός 2 πορτοκαλιών
  • 1 κ.γ. μπαχαράτ
  • 1/2 ξινόμηλο χοντροκομμένο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
  • 1,5 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. πιπέρι ανάμικτο σε κόκκους
  • 6-7 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γ. κεδροκούκουτσα σπασμένα
  • 5 γαρίφαλα
  • Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι


Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κρέας με τα υλικά της μαρινάδας από την προηγούμενη μέρα, αλλιώς για 2-3 ώρες.
  2. Στραγγίζω το φασιανό και πετάω τη φλούδα του πορτοκαλιού από τη μαρινάδα.
  3. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το φασιανό να ροδοκοκκινίσει και τον αφαιρώ. Προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαραθούν ελαφρά προσθέτω και τους ξηρούς καρπούς. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια, προσθέτω ξανά στην κατσαρόλα το φασιανό και σβήνω πρώτα με το οξύμελι και μετά με τη μαρινάδα. Βράζω για 2' μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το μπαχαράτ και το ξύσμα, καθώς και το χυμό πορτοκάλι. Συμπληρώνω με νερό μέχρι να καλύπτεται το κρέας στα 2/3 και σιγοβράζω για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά ο φασιανός (κατά τη διάρκεια προσθέτω αν χρειαστεί λίγο νερό). Μετά προσθέτω τα ξινόμηλα και βράζω ακόμα 10'. Έπειτα πολτοποιώ τα μήλα μαζί με λίγη από τη σάλτσα, την προσθέτω στην κατσαρόλα και αφήνω να πάρει μια γρήγορη βράση ώστε να δέσει.
  4. Σερβίρω με σπυρωτό ρύζι basmati, αρωματισμένο αν θέλω με λίγο κουρκουμά.
  • Το μπαχαράτ είναι ένα αραβικό μίγμα μπαχαρικών το οποίο περιέχει όλα ή κάποια από τα παρακάτω συστατικά ανάλογα τη χώρα: Πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μπαχάρι, καρδάμωμο, δυόσμο, σαφράν, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, ξύσμα λεμονιού κλπ... Μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας μίγμα πειραματιζόμενοι ή απλά να ρίξετε στο φαγητό όποιο συνδυασμό αυτών των μπαχαρικών σας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου