Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΨΑΡΙ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ (糖醋鱼)

Τι καλό έχουμε σήμερα; Ψαράκι σε μια εκδοχή από την Κίνα! Κίνα λέμε, αλλά το πιάτο είναι λίγο fusion, αφού χρησιμοποιήσαμε κορεάτικο gochujang, την πάστα καυτερής πιπεριάς που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κουζίνα της Κορέας και που θα τη βρείτε φυσικά σε κατάστημα με ασιατικά προϊόντα! Αν θέλετε όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη πάστα πιπεριάς θέλετε, από τις πολλές που υπάρχουν στο εμπόριο (καυτερές και γλυκές). Αν μάλιστα δε βρείτε καυτερή, προσθέστε στη γλυκιά, πιπέρι καγιέν κατά το γούστο σας. Αυτό που έχει σημασία πάντως, είναι ότι το πιάτο μας είναι πεντανόστιμο, καυτερό και ελαφρύ, καθώς το ψάρι γίνεται στον ατμό και η σάλτσα απλώς περιέχει λίγη ζάχαρη. Μπορείτε έτσι να έχετε έτοιμο ένα υγιεινό γεύμα σε 10'! Εύκολα, γρήγορα και εξωτικά!

Υλικά:
  • 1 kg. φιλέτο ψαριού σε 4 μερίδες
  • Κόλιαντρος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)
Για τη σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι σε σκελίδες
  • 1 κ.σ. gochujang
  • 8 κ.σ. ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • Σησαμέλαιο

Εκτέλεση:
  1. Ψήνω το ψάρι στον ατμό για 10'-15' ανάλογα με το είδος του ψαριού που θα χρησιμοποιήσω (είτε σε ατμομάγειρα είτε σε κατσαρόλα με την ειδική σχάρα, φυσικά με κλειστό καπάκι). Αν θέλω το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο για λίγο περισσότερο άρωμα. Δεν το αλατίζω!
  2. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτω το gochujang, ανακατεύω καλά να αρωματίσει και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Βράζω μέχρι η ντομάτα να πιει τα υγρά της και να δέσει η σάλτσα (περίπου 10'). Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
  3. Σερβίρω το ψάρι περιχύνοντας με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύω με ρύζι ατμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου