Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΟ (町大将鸡)














Μπήκε, λοιπόν, και το 2014! Καλή και δημιουργική χρονιά να ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο και εγκαινιάζουμε τις συνταγές της χρονιάς με μια κινέζικη συνταγή: το "κοτόπουλο του Στρατηγού Τσο"... και φυσικά τίθεται το ερώτημα: Ποιος ακριβώς είναι ο Στρατηγός Τσο και γιατί η συνταγή πήρε το όνομά του; Ο Στρατηγός Τσο ήταν υπαρκτό πρόσωπο που έζησε το 19ο αιώνα στην Κίνα υπό τη δυναστεία των Τσινγκ. Καταγόταν από την επαρχία Χουνάν, αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει σύνδεση μεταξύ αυτού και της συγκεκριμένης συνταγής... Προφανώς επειδή δεν υπάρχει! Η συνταγή είναι κατά πάσα πιθανότητα δημιούργημα ενός Ταϊβανέζου σεφ ονόματι Πενγκ Τσανγκ-Κουέι ο οποίος ήταν σεφ της κυβέρνησης του Τσιανγκ Κάι-Σεκ. Τη συνταγή την παρουσίασε στο μενού του εστιατορίου που άνοιξε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '70 προσαρμόζοντας κάποια συνταγή της επαρχίας Χουνάν στις γευστικές προτιμήσεις των Αμερικάνων, δηλαδή με το κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο και έπειτα ενσωματωμένο σε μια σάλτσα με βάση το ρυζόξιδο και με πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Το πιάτο έκανε διάσημη την κουζίνα της Χουνάν στην Αμερική, αλλά όταν ο Πενγκ το έφερε στην Κίνα, οι Κινέζοι το απέρριψαν ως υπερβολικά γλυκό! Πάντως το "Κοτόπουλο του Στρατηγού Τσο" είναι ένα από τα δημοφιλέστερα "κινέζικα" πιάτα στην Αμερική. Πραγματικά πρόκειται για καθαρά αμερικάνικης λογικής ανθυγιεινό πιάτο που μπορεί να φτάνει και τις 1300 θερμίδες ανά μερίδα με 300 mg. χοληστερίνης, πολλά άλατα, κορεσμένα λιπαρά κλπ... Γι' αυτό κι εμείς προσαρμόσαμε τη συνταγή στις δικές μας συνήθειες. Το κοτόπουλο (μάλιστα φιλέτο) έγινε stir-fry σε ελάχιστο σησαμέλαιο και η ζάχαρη της συνταγής μειώθηκε δραστικά! Έτσι μπορούμε πλέον να το απολαύσουμε χωρίς τον κίνδυνο να βουλώσουν οι αρτηρίες μας επί τόπου και φυσικά χωρίς τύψεις!

Υλικά:
  • 500 gr. φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
  • 1 κ.σ. κινέζικο ρυζόκρασο (ή γιαπωνέζικο mirin)
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ σε φετάκια
  • 4 ξερές πιπεριές τσίλι
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι σε διαγώνιες λωρίδες
  • Σησαμέλαιο 
Για τη σάλτσα
  • 5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. κινέζικο ρυζόκρασο (ή γιαπωνέζικο mirin)
  • 5 κ.σ. ρυζόξιδο
  • 1 κ.σ. γλυκιά σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. hoisin sauce
  • 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση:
  1. Μαρινάρω το κοτόπουλο με το ρυζόκρασο για 15'.
  2. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σάλτσας.
  3. Σε wok ή αντικολλητικό τηγάνι με λίγο σησαμέλαιο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το κοτόπουλο μέχρι να μισογίνει. Προσθέτω τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο και το τζίντζερ. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να αρωματίσουν και προσθέτω τη σάλτσα. Αφήνω να πάρει μια βράση μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να δέσει (να γίνει σαν αραιό σιρόπι), προσθέτω το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύω άλλη μια φορά και σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι ατμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου