Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΨΑΡΙ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

Το πιάτο που μαγειρεύω σήμερα είναι ένα από τα σήματα κατατεθέντα της Κερκυραϊκής κουζίνας. Πρόκειται για ένα πιάτο πικάντικο και εξαιρετικά νόστιμο που ταυτόχρονα είναι και πολύ εύκολο στο μαγείρεμα! Η συνταγή απαντάται σε διάφορες παραλλαγές με διάφορα είδη ψαριών (κυρίως όμως σκορπίνες), άλλες φορές σαν ένα είδος ψαρόσουπας κι άλλες σαν ψάρι αχνισμένο με μία δεμένη κρεμμυδόσαλτσα. Καθώς δεν είμαι από την Κέρκυρα, δε μπορώ να πάρω θέση για το ποια είναι η αυθεντικότερη συνταγή. Πάντως επέλεξα να μαγειρέψω λυθρίνια αχνιστά με δεμένη σάλτσα, προσθέτοντας και φινόκιο! Ελπίζω οι Κερκυραίες φίλες και φίλοι να με συγχωρέσουν για την «ιεροσυλία» (αν τη διέπραξα)! Από γεύση πάντως σκίζει!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 2 λυθρίνια του μισού κιλού το καθένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1 μικρό φινόκιο σε σκελίδες (περίπου ίση ποσότητα με το κρεμμύδι)
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμός λεμονιού (στο σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Αλατίζω τα ψάρια και τα βάζω στην άκρη.
  2. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο, ώστε να σκεπάζει καλά τον πάτο της. Σοτάρω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο για περίπου 8', μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρω για 2' ακόμα. Προσθέτω 1-1,5 νεροπότηρο νερό και αφήνω το φαγητό να βράσει για περίπου 5'.
  3. Τοποθετώ τα ψάρια επάνω στα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα και βράζω για 20'. Αφαιρώ τα ψάρια και βράζω σε δυνατή φωτιά την υπόλοιπη σάλτσα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της και να μείνει με το λάδι της. Σερβίρω με ρύζι, περιχύνοντας με τη σάλτσα και προσθέτοντας χυμό λεμονιού (όσο προτιμώ). Το χυμό λεμονιού μπορείτε να τον παραλείψετε, αλλά εγώ τον συστήνω γιατί δίνει άλλη νότα στο φαγητό!
  • Όπως είπαμε, το φαγητό αυτό γίνεται με ό,τι ψάρι κάνει για βραστό. Διαλέξτε ό,τι προτιμάτε, αν και πολύ συχνά μαγειρεύεται με σκορπίνες!

2 σχόλια: