Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

ΦΑΓΚΡΙ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ












Το πιάτο που μαγειρεύουμε σήμερα είναι ένα από τα σήματα κατατεθέντα της κερκυραϊκής κουζίνας. Πρόκειται για ένα πιάτο πικάντικο και εξαιρετικά νόστιμο που ταυτόχρονα είναι και πολύ εύκολο στο μαγείρεμα! Τη συνταγή την έχουμε συναντήσει σε διάφορες παραλλαγές με διάφορα είδη ψαριών (κυρίως όμως σκορπίνες), άλλες φορές σαν ένα είδος ψαρόσουπας κι άλλες σαν ψάρι αχνισμένο με μία δεμένη κρεμμυδόσαλτσα. Εμείς δεν είμαστε από την Κέρκυρα, επομένως δε μπορούμε να πάρουμε θέση για το ποια είναι η αυθεντικότερη συνταγή. Πάντως επιλέξαμε να μαγειρέψουμε φαγκρί αχνιστό με δεμένη σάλτσα, προσθέτοντας και φινόκιο! Ελπίζουμε οι Κερκυραίες φίλες και φίλοι να μας συγχωρέσουν για την "ιεροσυλία" (αν τη διαπράξαμε)! Από γεύση πάντως σκίζει!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 2 φαγκριά του μισού κιλού το καθένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1 μικρό φινόκιο σε σκελίδες (περίπου ίση ποσότητα με το κρεμμύδι)
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμός λεμονιού (στο σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
  1. Αλατίζω τα ψάρια και τα βάζω στην άκρη.
  2. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνω αρκετό ελαιόλαδο, ώστε να σκεπάζει καλά τον πάτο της. Σοτάρω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο για περίπου 8', μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρω για 2' ακόμα. Προσθέτω 1-1,5 νεροπότηρο νερό και αφήνω το φαγητό να βράσει για περίπου 5'.
  3. Τοποθετώ τα ψάρια επάνω στα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα και βράζω για 20'. Αφαιρώ τα ψάρια και βράζω σε δυνατή φωτιά την υπόλοιπη σάλτσα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της και να μείνει με το λάδι της. Σερβίρω με ρύζι, περιχύνοντας με τη σάλτσα και προσθέτοντας χυμό λεμονιού (όσο προτιμώ). Το χυμό λεμονιού μπορείτε να τον παραλείψετε, αλλά εμείς τον συστήνουμε γιατί δίνει άλλη νότα στο φαγητό!
  • Όπως είπαμε, το φαγητό αυτό γίνεται με ότι ψάρι κάνει για βραστό. Διαλέξτε ό,τι προτιμάτε, αν και πολύ συχνά μαγειρεύεται με σκορπίνες!

2 σχόλια: