Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

ΣΟΥΠΑ MISO ΜΕ UDON, ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ (鶏とキャベツのうどんのみそ汁)














Το σημερινό πιάτο είναι από την αγαπημένη μας ιαπωνική κουζίνα, οι συνταγές της οποίας όμως είναι δύσκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι, καθώς τα υλικά που απαιτούν είναι εξαιρετικά δυσεύρετα ή οι τεχνικές είναι περίπλοκες και κάνουν την παρασκευή τους πολλές φορές αδύνατη. Παρόλα αυτά απλές σχετικά συνταγές όπως η σημερινή υπάρχουν, και με ορισμένες μικροπαρεμβάσεις μπορούν να φέρουν την αυθεντική ιαπωνική γεύση στο σπίτι μας! Πρόκειται για μια σούπα με φρέσκα udon. Τα udon είναι ζυμαρικά από σιτάρι με μέγεθος σαν τα μακαρόνια νο.5, αλλά χωρίς τρύπα, αν και υπάρχουν και λεπτά udon και άλλα με σχήμα ταλιατέλας. Πωλούνται φρέσκα, κατά κανόνα, και είναι πολύ δημοφιλές "fast food" στην Ιαπωνία, καθώς υπάρχουν μαγαζιά που ειδικεύονται σε αυτά. Σερβίρονται σε πλούσιο αν και αραιό ζωμό σε πάμπολλες παραλλαγές. Για τη δική μας συνταγή προϋπόθεση είναι να επισκεφτείτε ένα ασιατικό supermarket για να προμηθευτείτε φρέσκα udon, σάλτσα σόγιας, πάστα miso και αποξηραμένα μανιτάρια shiitake και φύκια wakame. Η βόλτα σας είναι σίγουρο ότι θα αποζημιωθεί με το γευστικό αποτέλεσμα που θα απολαύσετε! Λεπτομέρειες για τη συνταγή και τον τρόπο σερβιρίσματος ακολουθούν αμέσως παρακάτω:

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
  • 600 gr. φρέσκα udon
  • 4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου (χωρίς πέτσα)
  • 2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια shiitake
  • 600 gr. κινέζικο λάχανο ψιλοκομμένο (ή και κανονικό λάχανο)
  • 1 κρέμμύδι σε λεπτές σκελίδες
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 3/4 φλ. πάστα miso
  • 3 κ.σ. αποξηραμένα φύκια wakame
  • Σησαμέλαιο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι καγιέν (για το σερβίρισμα)
  • Τζίντζερ σκόνη (για το σερβίρισμα)
  • Σουσάμι (για το σερβίρισμα)
  • Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)


Εκτέλεση:
  1. Μουλιάζω τα μανιτάρια σε 2 φλ. καυτό νερό για 30'. Τα στραγγίζω, τα κόβω σε λωρίδες και φυλάω το ζουμί τους αφού το σουρώσω.
  2. Βράζω σε μπόλικο νερό (ελαφρά αλατισμένο) σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο για 1 ώρα και 10' ξαφρίζοντας στην αρχή ώστε να πάρω καθαρό ζωμό. Τον σουρώνω για να φύγουν τυχόν κομματάκια από κόκαλο. Το κοτόπουλο το ξεκοκαλίζω, το κομματιάζω και το φυλάω.
  3. Βράζω τα udon σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνω, τα ξεπλένω σε τρεχούμενο κρύο νερό και τα φυλάω.
  4. Σε κατσαρόλα με λίγο σησαμέλαιο σοτάρω το κρεμμύδι και αφού γυαλίσει προσθέτω το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρω για 2' μέχρι να μαραθούν και να αρωματίσουν και προσθέτω το ζωμό κοτόπουλου, το ζουμί των μανιταριών, τα μανιτάρια και τη σάλτσα σόγιας. Προσθέτω και επιπλέον νερό, αν το ζουμί για τη σούπα δεν είναι αρκετό. Τα αφήνω να βράσουν μαζί για 5' και προσθέτω το λάχανο. Βράζω ακόμα 5'-7' μέχρι το λάχανο να μαλακώσει αλλά να παραμείνει ελαφρώς τραγανό. Προσθέτω την πάστα miso και τα wakame, ανακατεύω καλά για 1'-2' μέχρι να διαλυθεί καλά η πάστα miso και να ενυδατωθούν τα wakame και κατεβάζω από τη φωτιά. Δεν αλατίζω καθόλου!
  5. Τρόπος σερβιρίσματος: Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπωλ, βάζω λίγα udon. Προσθέτω μπόλικο ζωμό από την κατσαρόλα με το λάχανο μέχρι να σκεπαστούν πολύ καλά. Προσθέτω 100 gr. κοτόπουλο (ή όσο θέλω) από πάνω και πασπαλίζω με το φρέσκο κρεμμύδι, το σουσάμι και τα μπαχαρικά για το σερβίρισμα κατά το γούστο μου (όπως ακριβώς στη φωτογραφία). Καλή όρεξη!
  • Εάν τελειώσουν τα udon και περισσέψει σούπα με λάχανο, μπορείτε να τη φάτε και σκέτη ως έχει! Επίσης το κοτόπουλο που θα περισσέψει μπορείτε να το φάτε σε μια νόστιμη κοτοσαλάτα ή ένα σάντουιτς (χρησιμοποιούμε περισσότερο κοτόπουλο απ' όσο χρειάζεται για 4 μερίδες, αλλά παίρνουμε έτσι πιο νόστιμο ζωμό από το βράσιμό του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου