Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ



Αισίως έφτασα στην τρίτη εκδοχή χοιρινής τηγανιάς (και κάτι μου λέει ότι θα προσθέσω και περισσότερες στο μέλλον). Αυτή τη φορά, για να της δώσω το κατάλληλο άρωμα, χρησιμοποίησα ένα μείγμα μπαχαρικών που θα το βρείτε στη συνταγή μου για σπιτικό γύρο, φρέσκο δεντρολίβανο και καπνιστή πάπρικα! Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε απαραίτητα το δικό μου μείγμα μπαχαρικών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δικό σας, να ρίξετε κάρι ή κάτι αντίστοιχο στην ποσότητα που επιθυμείτε! Έχετε όμως πρόχειρο το κρασάκι, γιατί ως κρασομεζές προορίζεται η συνταγή! Καλή όρεξη!

Υλικά:
  • 750 gr. xοιρινό σπάλα σε μπουκιές 5 cm.
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα (ή 4 σκ. ξερά)
  • 1/2 πράσο σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για γύρο χοιρινό
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο
  • 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Μαρινάρω το κρέας με το μείγμα μπαχαρικών και την καπνιστή πάπρικα για λίγα λεπτά. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρω το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά απ' όλες τις μεριές. Το αφαιρώ από την κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν καλά. Επαναφέρω το χοιρινό στην κατσαρόλα και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου σε 2') προσθέτω το λεμόνι και το δεντρολίβανο, καθώς και νερό, τόσο ώστε μόλις να καλύπτει το φαγητό. Αλατίζω και βράζω σε μέτρια φωτιά για 15'. Έπειτα κατεβάζω από το μάτι, προσθέτω το μαϊντανό και ανακατεύω καλά μέχρι να ενσωματωθεί και να δέσει με τη σάλτσα. (Η σάλτσα στο τέλος του μαγειρέματος θα πρέπει να είναι σχεδόν στεγνή, σαν πηχτό σιρόπι. Γι' αυτό ρυθμίζω την ποσότητα του υγρού κατά το μαγείρεμα προσθέτοντας λίγο νερό, αν δω ότι στεγνώνει υπερβολικά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου