Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ














Το χοιρινό με τα δαμάσκηνα το είχαμε πρωτοφάει σε μια πολίτικη ταβέρνα. Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό κι έτσι αποφασίσαμε να το αναπαράγουμε και στο σπίτι. Όμως, δεν ακολουθήσαμε απολύτως κανένα μπούσουλα ή άλλη συνταγή για τη δημιουργία μας. Απλώς βάλαμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Έτσι, προσθέσαμε μανιτάρια, συνδυάσαμε ορισμένα μπαχαρικά και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Το φαγητό είναι αρωματικό, με γλυκιά επίγευση και θεωρούμε ότι μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο συνοδευμένο με ρύζι ακόμα και σε ένα δείπνο με κάποιον ξεχωριστό καλεσμένο! Την ερμηνεία στο "ξεχωριστό" φυσικά τη δίνετε εσείς! Εμείς προς το παρόν σπεύδουμε να καταναλώσουμε το φαγητό μας!

Υλικά:
  • 1 kg. χοιρινή σπάλα σε μπουκιές 5 cm.
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 250 gr. μανιτάρια σε φετάκια
  • 1/2 φλ. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κεδροκούκουτσα κοπανισμένα
  • 100 gr. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 500 gr. ντομάτα τριμμένη
  • 1 χούφτα κόλιαντρο ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το χοιρινό. Μόλις ροδίσει ελαφρά από όλες τις μεριές προσθέτω τα σκόρδα και το κρεμμύδι. Σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτω τα μανιτάρια, το κύμινο και τα κεδροκούκουτσα. Συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και σβήνω με το κρασί. Βράζω για 2' και προσθέτω τα δαμάσκηνα, τη ντομάτα και νερό (αν χρειάζεται) μέχρι να καλύπτει το κρέας και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 40'. Στο τέλος προσθέτω τον κόλιαντρο, ανακατεύω και σερβίρω συνοδεύοντας με ρύζι πιλάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου