Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΒΛΙΤΑ














Στην τελευταία μας επίσκεψη στον ψαρά, προμηθευτήκαμε 2 μεγάλες ολόφρεσκες φέτες μαγιάτικο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μας αρέσει ιδιαίτερα, αλλά και γιατί είχαμε εντοπίσει μια συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου σε περιοδικό του Ιουλίου, την οποία θέλαμε να φτιάξουμε οπωσδήποτε! Δεν τη φτιάξαμε 100% ίδια, κάτι μας χάλασε στη διακόσμηση, αλλά σημασία έχει ότι την απολαύσαμε δεόντως! Πρόκειται για ένα είδος φρικασέ (που άλλωστε έχουμε ξαναφτιάξει), αλλά με 2-3 μικρά κόλπα! Μη διστάσετε να τη φτιάξετε. Και εύκολη είναι και παραδοσιακή και ελαφριά και με πολύ φινετσάτη γεύση!

Υλικά (για 4 μερίδες):
  • 1 kg. φιλέτο μαγιάτικο
  • 1 kg. βλίτα
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. θυμάρι 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 χούφτες άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Χυμός 1,5 λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι άσπρο
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
  1. Βράζω τα καρότα σε 1 lt. νερό περίπου μαζί με το θυμάρι μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρώ και φυλάω το ζωμό.
  2. Αλατοπιπερώνω το ψάρι. Σε αντικολλητικό σκεύος με λίγο ελαιόλαδο το σοτάρω για 2' από κάθε πλευρά και το βάζω στην άκρη.
  3. Ψιλοκόβω τα κοτσάνια από τα βλίτα. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τα σοτάρω για 5' μαζί με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα βλίτα και ανακατεύω μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τον άνηθο και το ζωμό από τα καρότα. Αλατίζω και βράζω για 5'. Προσθέτω το ψάρι επάνω στα χόρτα, πασπαλίζω με το δυόσμο και βράζω με κλειστό καπάκι χωρίς να ανακατέψω για 3'.
  4. Στο μεταξύ πολτοποιώ στο multi τα καρότα μαζί με το χυμό λεμονιού και λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας μέχρι να πάρω μία λεία σάλτσα.
  5. Προσθέτω τη σάλτσα με τα καρότα στην κατσαρόλα, ανακινώ καλά και βράζω ακόμα 2'-3'. Σερβίρω χλιαρό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι είδος ψαριού προτιμάτε, αρκεί να είναι φιλεταρισμένο για να μην πέσουν κόκαλα στο φαγητό.
  • Αν έχει περισσέψει πολύ ζουμί στην κατσαρόλα, μην προβληματιστείτε. Αφαιρέστε το και φάτε το σαν ορεκτική σούπα! Εμπιστευτείτε μας, είναι καταπληκτικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου